Hvězdný BamBam si nikdy nepředstavoval, že bude chodit do studia a nahrávat vlastní hudbu

Michaela Pašková
Hudba
Foto: twitter.com/bambam1a

Redaktorce magazínu RollingStone India se podařilo vyzpovídat člena GOT7. V první části rozhovoru, který je psán z jejího pohledu, se kromě jiného dozvíme něco o jeho počátcích, Ribbon a B.

V roce 2019 jsme se BamBam a já poprvé setkali v Soulu v zákulisí jednoho z koncertů světového turné Keep Spinning. Byl to krátký okamžik pozdravu a loučení během toho, co jsem byla vedena chodbou plnou přátel a rodin členů, takže pochybuji, že si mě vůbec pamatuje. Já ovšem vím, že nikdy nezapomenu na tu absolutní pozitivitu, kterou vyzařoval. Koncerty GOT7 se obecně řadí k nejšťastnějším událostem, jaké můžete zažít – bezpečné místo, kde si skupina a její fanoušci vyměňují smích, slzy a nadšení – takže dává smysl, že mám ten stejný pocit znovu, když rapper pocházející z Thajska souhlasil s tímto rozhovorem.

Jeho rozvrh je příliš nabitý na telefonát, ale přesto mi zvládá posílat odpovědi pomocí hlasových zpráv namísto standardních e-mailů PR týmu. Jeho živá osobnost září, i když se nejedná o rozhovor tváří v tvář. Když mě provází svým vývojem jako producenta a skladatele, slyším jemný smích, rozjímání, pokoru a momenty vyplněné jeho typickým ‘skrrt skrrt’.

V jednu chvíli rozhovoru přemítá nad tím, jestli ho překvapuje skutečnost, kým se stal. „Ano, jsem překvapený. Když jsem byl malý, nikdy jsem si nepředstavoval, že půjdu do studia, budu tvořit svou vlastní hudbu, psát mé vlastní texty a tak. I dnes si někdy připadám divně, když sedím ve studiu. Je to prostě, víš, splněný sen. Tehdy jsem si to nedokázal představit, ale jsem teď opravdu šťastný. Jsem šťastný z toho, kým jsem se stal.“

BamBamova cesta k vybudování identity sólisty započala v loňském roce, kdy se on a ostatní členové GOT7 rozhodli přestat působit pod JYP Entertainment. Od jejich debutu s mini albem Got It?, BamBam, Jay B, Jackson, Mark, Yugyeom, Youngjae a Jinyoung vybudovali neuvěřitelně bohatou a všestrannou diskografii, ve které se nebojácně nořili do různých žánrů a rozšiřovali své individuální dovednosti jako producenti a textaři. Ve skutečnosti je GOT7 jednou z nejsilnějších K-Pop skupin, pokud jde o produkci.

Hvězdní členové se podíleli na tvůrčím procesu každého alba. Jen BamBam má na kontě přes 20 skladatelských kreditů a 9 producentských zásahů napříč celou diskografií skupiny. Během svého osmiletého působení pod JYP členové fušovali do sólové a pod-skupinové tvorby, ale teprve až po jejich odchodu ze společnosti vypustili tu pravou bestii, své rozmanité umělecké osobnosti. Zvolili si zůstat pohromadě jako skupina, nicméně smlouvy podepsali pod různými společnostmi, které jim nabídly nejlepší možné cesty k tomu, aby se prosadili jako sólisté.

V březnu 2021 se BamBam připojil k ABYSS COMPANY a svou sólovou kariéru zahájil debutovým mini albem Ribbon. Deska byla radostnou oslavou barev, nezávislosti a znovuzrození a sloužila jako ideální úvod umělci, o kterém všichni věděli, že se jím chce stát. Název využívá anglickou výslovnost pro ribbon jako hravou slovní hříčku slova reborn. Celé album je postavené především na popu, R&B, trapu a dancehallu. Symbolizovalo začátek nové éry, ale BamBam dává jasně najevo, že bylo pouze první kapitolou knihy, kterou stále píše. Mini album B, které vyšlo letos v lednu, sahá o něco hlouběji.

„Ribbon bylo mé první sólo a chtěl jsem, aby lidé poznali mou osobnost, co dokážu,“ říká mi jakmile začneme probírat cíle, které si pro alba stanovil. „U B chci, aby se o mě lidé dozvěděli více, nejenom světlou stránku, ale i to, jak se cítím a co chci skrze hudbu sdělit. Proto má více stylů. Každá píseň má opravdu jiný styl. Z výsledků obou alb mám vážně radost.“

Na B začal pracovat v květnu 2021 a sedm měsíců, které zabralo nahrávání, se pro něj ukázalo jako obdobím sebezkoumání. Toto album poskytuje hlubší pohled na to, kým je pod nánosem radosti, která ho vždy obklopovala. Bylo navrženo tak, aby kontrastovalo jasnému Ribbon. „Příběh, který se skrývá za názvem B je vlastně mé jméno. Chci, aby se lidé dozvěděli o mém světě a mém příběhu. Takže jo, toto album je převážně o mém příběhu a o tom, co si myslím a co cítím.“

Když v prosinci vypustil do světa pre-release singl Who Are You, okamžitě se změnil způsob, jakým byl vnímám jako umělec. Strašidelná, ale zároveň svůdná skladba, v níž se mísí dekadentní temný syntezátor s akustickým popem, nahlíží do narušeného vztahu a současně slouží jako konfrontace se sebou samým. Prostřednictvím ní poprvé spolupracoval s jiným umělcem, a to se Seulgi z Red Velvet. Jejich hlasy se skvěle doplňují a dodávají celému singlu snový efekt.

Text písně využívá metaforu labyrintu k popisu emocí, nádherný příklad hloubky, kterou chtěl BamBam vyjádřit. Z B je mým favoritem a BamBam se mnou tento názor sdílí . „Who Are You je z tohoto alba mou nejoblíbenější písní,“ říká mi a dodává, že ji napsal před dvěma roky. Vždy byla písní, o kterou se chtěl se světem podělit a načasování jejího vydání skvěle fungovalo s tím, co chtěl v této fázi života sdělit.

„Vlastně jsme ji ze začátku nenazývali Who Are You, ale Someone Else In Mind. Mám pocit, že Who Are You (Kdo jsi) je opravdu dobrá otázka a má velký význam. Můžete ji položit sobě nebo jiné osobě. Takže jo, myslím, že je smysluplnější. Lidé mohou pochopit a cítit, co chci skrze tuto píseň říct.“

Věděl, že chce, aby se na Who Are You podílela žena, ale trvalo mu delší dobu, než našel tu pravou. „Víš, na seznamu byla spousta umělkyň,“ prozradil mi po chvilce rozjímání. „Nejprve jsme o Seulgi vůbec neuvažovali. Přemýšleli jsme o spoustě lidí, ale měl jsem pocit, že se k té písni nikdo nehodil, dokud jsem ji nepotkal. Střetl jsem se s ní v rozhlasovém pořadu, který vysílá, a zatímco jsme dělali radiové věci, prostě mě to napadlo. Hned jsem se ji zeptal a spolupráce s ní byla dokonalá. Zvládla to opravdu dobře, pracovala na písni opravdu pilně. Hodně jsem se toho od ní naučil, ona se toho dost naučila ode mě a teď jsme nejlepšími kamarády. Takže mám z výsledku a ze všeho, co na té písničce udělala, opravdu radost.“

Spojení právě těchto umělců bylo nečekané, ale funguje hned v několika rovinách: jejich vokály mají podobně lehké a dech beroucí tóny a oba jsou zdatní tanečníci. V hudebním videu se zrcadlí v pohybech. Seulgina ladnost dává vyniknout BamBamově překvapivé zdatnosti v moderním tanci.

Zdroj: rollingstoneindia.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.