Mark Tuan se prostřednictvím své nové písně Last Breath snaží ukázat nejen dobré, ale i špatné a těžké období svého života

Hudba
Foto: William Chan

Populární umělec Mark Tuan se v rozhovoru pro Teen Vogue svěřil, jaké je to být idol, jak vzpomíná na časy strávené se členy GOT7, a také, jaké má vize do budoucnosti.

Hudebník, rapper a tanečník Mark Tuan, nejlépe známý jako člen jihokorejské skupiny GOT7, si není jistý, zda se stále považuje za idola.

GOT7 je jednou z nejúspěšnějších k-pop skupin 3. generace, i když skupina opustila svou mateřskou společnost JYP v lednu roku 2021. Výsledkem bylo něco jako pauza, protože členové se pustili do svých individuálních sólových aktivit. Pro Marka to byla šance stát na křižovatce svých hudebních identit a orientovat se v tom, co si o něm lidé myslí a co si myslí on sám o sobě.

„Cítím se jako idol, potřebuji mít dokonalou image a nemůžu udělat žádnou chybu, a to mě hodně stresuje. Snažím se být svobodnější a stále umět světu ukázat, že občas umím něco pokazit,“ říká. „Ale pořád budeme dělat věci jako skupina, takže myslím, že až se vrátím do Koreje, bude to samé: ‚Oh, je to idol.‘ Ale až se pak vrátím do USA… Myslím, že se teď chci prosadit jako umělec.“

Foto: Trendmo Magazine

Mark se narodil a vyrostl v Los Angeles. V roce 2010 se přestěhoval do Jižní Koreje a v lednu 2014 debutoval jako člen GOT7. Poté, co skupina GOT7 opustila JYP Entertainment, se mnozí zajímali o to, jaká budoucnost čeká tohoto 28letého mladíka po jeho návratu do Spojených států. Nejstarší člen GOT7 však ukázal, že razit novou cestu a vytvářet kvalitní umění vyžaduje plánování a trpělivost. Když Mark udeří, je to s intenzitou blesku v tiché bouři. Během posledních několika měsíců pokračoval ve své sólové kariéře, vystupoval jako model s Winnie Harlow a spolupracoval s bangladéšsko-americkým producentem a DJem Sanjoyem Debem a vycházející hvězdou BIBI, se kterou nahrál soundtrack pro film Schang-Chi.

V listopadu Mark vydal svůj nový singl Last Breath, syrovou, emotivní skladbu z jeho připravovaného alba. Píseň je o někom, kdo je připraven odpoutat se od dusivé situace. V rozhovoru pro Teen Vogue se Mark Tuan rozpovídal o své sólové kariéře, svém působení v GOT7 a řekl, proč by každý k-popový idol měl dostat milost, když udělá chybu.

Jaké to je být jediným kreativním hlasem v místnosti, když jsi byl zvyklý na celou skupinu?

Jako profík si teď můžu dělat, co chci. Chci-li dělat jakoukoliv hudbu, můžu jít a dělat ji. Ale nejtěžší je potom rozhodnout, jestli to zní dobře nebo ne. Jestli je to správné nebo ne. Mám kolem sebe své blízké přátele a celý tým, takže kdykoli mohu naslouchat jejich názorům.

Jak vzpomínáš na svoje působení v GOT7?

Dívám se zpět na časy, které jsme měli s GOT7. Vracím se k našim starým hudebním videím a k některým b-trackům, které jsme udělali. Myslím, že jsme se spolu opravdu dobře bavili. Být s těmi šesti mi dalo spoustu zkušeností a znalostí. Díky nim jsem vyzrál. To je důvod, proč mohu dělat to, co teď právě dělat chci.

Dávali ti členové nějaké rady ohledně sólového debutu?

Ještě mi neporadili, protože kromě Jacksona všichni tak trochu teprve začínají svou sólovou kariéru. Ale jo, je skvělé vidět všech šest členů. Chci říct, že naše barvy jsou tak odlišné. Můžete to vidět prostřednictvím hudby, kterou zatím všichni vydali. Jsem z toho opravdu nadšený. Již dříve jsem některým členům pustil svou píseň. Myslím, že jsem tuhle ukázal BamBamovi i hudební video. Všem se ten klip líbí.

Řekni mi něco o Last Breath. Text je tak intenzivní, co tě inspirovalo?

Chci říct, že je v ní spousta emocí, kterými jsem si během let prošel. Myslím, že fanoušci mohou mít představu o tom, jakými pocity procházíme, ale nechápou nás na 100 %, a tímto projektem chci ukázat více svých emocí. A to nejen ty dobré časy, ale i ty špatné a těžké, kterými si procházíme. Text téhle písně je hodně hluboký a emotivní, ale napsali jsme ho tak, aby se s ním mohli ztotožnit i ostatní lidé. Je za ním tak trochu můj příběh, ale kdyby si lidé píseň poslechli, mohli by se do ní vžít taky.

S kým jsi na písni spolupracoval?

Hodně jsem spolupracoval s Lil Spiritem. Také nesmím zapomenut na textaře OVRCZ a producenty, mezi kterými jsou Pharaoh Vice, Lil Spirit, OVRCZ a Nash. Jsou mladí a naprosto talentovaní. Měl jsem pocit, jakoby dostali jak mě, tak můj příběh.

Podílel ses také na kreativní stránce videoklipu?

Ano, podílel. Režisér Will Chan je ve skutečnosti můj přítel, se kterým právě spolupracuji. Začali jsme mluvit o spolupráci, když jsem se stěhoval zpět do LA. Chápe celý můj příběh a rozumí mi, takže pro nás bylo opravdu snadné spolu pracovat. Předal jsem mu celou představu o tom, co jsem chtěl, a pak jsme na tom stavěli a rozvíjeli to ještě víc.

Jaký je hudební směr tohoto alba? Máme ho považovat za k-pop, pop atd.? Jakou hudbu se snažíš ukázat?

Myslím, že je to směs všeho možného. Některé tóny vám připomenou k-popovou skladbu. Myslím, že většina písní bude spíš popových. Ale jsou tu i další žánry, takže dostanete takovou směs ode všeho.

Jsou věci, které by fanoušci měli o tvé kariéře idola vědět, ale oni je nevědí?

Jsem si docela jistý, že někteří fanoušci vědí, že je to pro idoly opravdu těžké. Máme spoustu stresu, procházíme spoustou emocí a taky jsme jen lidé. Nakonec děláme chyby. Vím, že vždycky se najdou lidé, kteří vás budou nenávidět, bez ohledu na to, kdo jste. I když jste dokonalá lidská bytost, stále budete mít kolem sebe lidi, kteří se vás pokusí stáhnout dolů. Já sám to všechno dokážu přehlédnout a moc mě to netrápí, ale jsou i tací idolové, kteří to snáší hůře.

K-pop jako odvětví má skvělý servis pro fanoušky, ale teď, když se prosazuješ jako sólový umělec, jak si nyní buduješ hranice se svými fanoušky?

Když chci, jsem docela otevřený člověk. Myslím, že nejtěžší na tom je, že chci být 100% otevřený a dát fanouškům vědět to, co si myslím. Zároveň nechci, aby to, co dělám, ovlivnilo image skupiny, pokud to má smysl. Když se trochu zblázním, může to narušit naši k-popovou image a musím pak najít správný způsob, jak to vyvážit.

Byl jsi na obálce L’Officiel s Winnie Harlow. Budeš se teď věnovat modelingu?

Hodně jsem fotil do časopisů, ale tohle bylo vlastně poprvé, co jsem fotil se skutečnou modelkou. Myslím, že to bylo opravdu skvělé a dobře jsem se s ní bavil. Byla opravdu milá a starala se o nás. A modeling? V budoucnu, pokud budou další příležitosti, tak určitě.

Rozhodně jsi zaujal svou účastí na Pařížském týdnu módy. Co tě inspirovalo k outfitu, ke kterému sis vzal podpatky?

Rick Owens nám nejprve poslal návrh, na kterém byl kožený oblek s kabátem, čepicí a slunečními brýlemi. Model na obrázku měl také tenisky, ale já jsem si pomyslel, že to nevypadá dobře. Takže, když ráno outfit přišel, místo tenisek nám dodali podpatky. Jedny byly celé černé, a jedny průhledné. Nejdřív jsem opravdu zvažoval, jestli si mám ty podpatky vzít, ale kamarádi mi řekli: „Tohle je týden módy. Tohle budeš moct nosit jenom tady. Ukaž se světu!“ Řekl jsem si tedy: „Dobře, fajn, jdu do toho.“ A tak jsem se rozhodl.

Foto: instagram.com/marknaetuan/

Jakou máš představu o své kariéře?

Myslím, že mým cílem je nejprve vyrůst jako sólový umělec. Stále je tu spousta různých věcí, které chci dělat. Herectví je stále něco, co chci také zkusit. A stále se věnuji módě, takže navrhuji svou vlastní značku oblečení. Ale chci se právě teď bavit a dělat to, co mě baví a nemuset se stresovat kvůli maličkostem.

Už mnoho let jsi slavný, ale komu věříš? Kteří lidé s tebou ve skutečnosti udržují kontakt?

Určitě věřím členům GOT7. Někdy jim pošlu nějaké písničky a k tomu napíšu: ‚Hej, poslouchejte. Co si o tom myslíte?‘ A oni mi řeknou své názory. Ale právě teď tu mám i celý tým, který jsem si tu vybudoval.

Všiml jsem si, žes byl jedním z prvních idolů, kteří se ozvali a přispěli na pamětní fond George Floyda. Co tě inspirovalo k tomu, abys byl tak odvážný a promluvil, protože průmysl často nabádá idoly, aby se drželi dál od sociálních a politických témat?

Pokud jde o GOT7, snažíme se dávat, když můžeme, a pomáhat, když můžeme. V té době jsem to jako Američan, i když jsem byl v té době ještě v Asii ve světě K-popu, bral také osobně, protože je to něco, o čem jsme se učili ve škole, a chtěl jsem být schopen pomoci, jak jen to šlo. Neměli bychom si dělat starosti s tím, jakou máme barvu pleti nebo s tím, jak vypadáme. Měli bychom se prostě spojit v jeden celek, takže když jsem viděl všechnu tu nenávist, která se v Americe děje, řekl jsem si, že s tím taky musím něco udělat. Přispět na dobrou věc a dát to na sociální média, protože máme docela dost příznivců. Je lepší to sdílet a zvyšovat povědomí o těchto situacích.

Kdybys mohl dostat radu od jakéhokoli umělce na světě, žijícího nebo zemřelého, který musel přejít ze skupiny na sólovou dráhu – kdo by to byl?

Beyoncé, protože odešla od skupiny, dala se na sólovou dráhu a byla tak dlouho na vrcholu. Chtěl bych se zeptat i Harryho Stylese. Není to jen umělec, ale někdo, kdo se prosazuje i ve světě módy.

Je ještě něco, co chceš, aby tví fanoušci věděli?

Vím, že spousta fanoušků říká: „Jak to, že Mark tohle nedělá? Vždyť to nemá dělat takhle.“ Ale my se sice učíme postup, jakým bychom měli věci dělat, nicméně nikdy neexistuje správný způsob. Učíme se a existují určité důvody, proč děláme věci tak, jak jsme je udělali. Doufám, že se mnou budou mít trpělivost. Slíbil jsem jim: „Ano, brzy vydáme novou hudbu. To sólové album vyjde opravdu brzy“. Ale je to prostě velmi dlouhý proces a já se to teď snažím všechno dělat nezávisle. Trvá to dlouho, ale dostaneme se k tomu.

Foto: William Chan

Zdroj: teenvogue.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.