Milovníci sladkých svačinek a snídaní mohou jásat. Na Filipínách by nestrádali. Populární rýžová kaše s čokoládou se právě dnes podává. Pojďme se podívat, jak si ji připravit.
Tento pokrm se vaří, jak už jsme uvedli, na Filipínách. Skládá se z rýže, kakaa, cukru a kondenzovaného mléka. Obvykle se rýže uvaří ve vodě, ale mléko kaši krásně zjemní a tak je též častou volbou mlsounů.
Možná se vám to bude zdát divné, ale Filipínci si k této sladké lahůdce dopřávají sušené slané ryby zvané tuyo. Nic se prý totiž nevyrovná kombinaci ‚sladké-slané‘. To je samozřejmě otázka vkusu, ale jak to tedy jedí? Na lžíci naberou kaši, přidají kousek rybky a šupnou to do pusy. Dokonalý kontrast prý způsobí na patře nevýslovné blaho.
Champorado se jí většinou k snídani, a to buď horké nebo studené. Podle toho, jak se člověk po ránu cítí. A ještě jedna zajímavost. Toto lahodné jídlo má původ v Mexiku. Na Filipíny ho přivezli mexičtí obchodníci, kteří poté v zemi zůstali. Během let si Filipínci jídlo přizpůsobili a nynější verze se stala známou.
Chcete si Champorado připravit? Není to vůbec složité. Jeden recept, vhodný i pro naše poměry, bychom tu pro vás měli.
Co budete potřebovat:
1 šálek lepkavé rýže
2 a půl šálku vody či mléko
1/2 šálku kvalitního kakaového prášku
1/2 šálku tmavého cukru
vanilkový extrakt
kondenzované mléko (doporučila bych to v tubě)
Postup:
Rýži vařte ve vodě či mléce tak dlouho, až změkne. Pak přidejte kakao, vanilku a cukr a ještě tak 10 minut míchejte na mírném ohni. Kdyby byla rýže příliš hustá, přidejte vodu. Hlavně nezapomeňte pokrm stále míchat, aby se vám nelepil na dno hrnce a nezpůsobil spáleninu. Jakmile nalijete kaši do misky, vezměte kondenzované mléko a ozdobte si vaši dobrotu krásnou mléčnou spirálou.
A pokud toužíte i po sušených solených rybách, a obstaráte si je, je dobré je rychle osmahnout na oleji a ihned podávat.
ZDROJ: asian-recipe.com, thepeachkitchen.com