Recept: Máte chuť na sladkou čokoládovou svačinku? Připravte si champorado z Filipín

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Chotda/flickr.com

Milovníci sladkých svačinek a snídaní mohou jásat. Na Filipínách by nestrádali. Populární rýžová kaše s čokoládou se právě dnes podává. Pojďme se podívat, jak si ji připravit.

Tento pokrm se vaří, jak už jsme uvedli, na Filipínách. Skládá se z rýže, kakaa, cukru a kondenzovaného mléka. Obvykle se rýže uvaří ve vodě, ale mléko kaši krásně zjemní a tak je též častou volbou mlsounů. 

Možná se vám to bude zdát divné, ale Filipínci si k této sladké lahůdce dopřávají sušené slané ryby zvané tuyo. Nic se prý totiž nevyrovná kombinaci ‚sladké-slané‘. To je samozřejmě otázka vkusu, ale jak to tedy jedí? Na lžíci naberou kaši, přidají kousek rybky a šupnou to do pusy. Dokonalý kontrast prý způsobí na patře nevýslovné blaho.

Champorado se jí většinou k snídani, a to buď horké nebo studené. Podle toho, jak se člověk po ránu cítí. A ještě jedna zajímavost. Toto lahodné jídlo má původ v Mexiku. Na Filipíny ho přivezli mexičtí obchodníci, kteří poté v zemi zůstali. Během let si Filipínci jídlo přizpůsobili a nynější verze se stala známou.

Foto: josh james/flickr.com

Chcete si Champorado připravit? Není to vůbec složité. Jeden recept, vhodný i pro naše poměry, bychom tu pro vás měli.

Co budete potřebovat:
1 šálek lepkavé rýže
2 a půl šálku vody či mléko
1/2 šálku kvalitního kakaového prášku
1/2 šálku tmavého cukru
vanilkový extrakt
kondenzované mléko (doporučila bych to v tubě)

Postup:
Rýži vařte ve vodě či mléce tak dlouho, až změkne. Pak přidejte kakao, vanilku a cukr a ještě tak 10 minut míchejte na mírném ohni. Kdyby byla rýže příliš hustá, přidejte vodu. Hlavně nezapomeňte pokrm stále míchat, aby se vám nelepil na dno hrnce a nezpůsobil spáleninu. Jakmile nalijete kaši do misky, vezměte kondenzované mléko a ozdobte si vaši dobrotu krásnou mléčnou spirálou. 

A pokud toužíte i po sušených solených rybách, a obstaráte si je, je dobré je rychle osmahnout na oleji a ihned podávat.

ZDROJ: asian-recipe.com, thepeachkitchen.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.