Foto recept: Oslavte s námi svátek středu podzimu a upečte si vlastní měsíční koláčky!

Anež Štefanová
Gastronomie
Foto: Asianstyle.cz

Dle lunárního kalendáře právě probíhá svátek středu podzimu, který se koná 15. den osmého lunárního měsíce a je spojen nejen s oslavami konce sklizně, ale také s kulatými dobrotami – měsíčními koláčky. Pojďte si je s námi připravit.

Na první pohled měsíční koláčky vypadají jako věda, ale jejich příprava není zase tak složitá. Existuje spousta náplní, od masových přes ořechové, fazolové či sladké, ale já jsem pro vás vybrala čokoládovou náplň. Tento recept vám vystačí na 14 kusů koláčků.

Na těsto budete potřebovat:

• 120 gramů hladké mouky
• 84 gramů medu
• 30 gramů oleje

Standardně měsíční koláčky mají v receptu místo medu golden syrup, což je sirup z cukrové třtiny, který má vysokou aciditu, kterou je třeba vyrovnat louhovou vodou, ale v jednom z receptů, kterými jsem se inspirovala, byl jako náhrada golden syrupu doporučen med, kde aciditu řešit nemusíte, a máte tak všechny ingredience snadno k mání. Všechny ingredience smícháme a vypracujeme tuhé nelepivé těsto.

Na náplň budeme potřebovat:

• 30 gramů másla
• 50 gramů cukru krystal
• 1 celé vejce
• 25 gramů kondenzovaného mléka (odpovídá cca jedné vrchovaté polévkové lžíci)
• 100 ml kokosového mléka
• 30 gramů hladké mouky
• 15 gramů pudinkového prášku (příchuť si můžete vybrat dle preference, já vybrala čokoládový)

Nejprve smícháte zvlášť suché ingredience, tedy mouku, cukr a pudinkový prášek. V další míse smícháte mokré ingredience, tedy máslo (doporučuji trochu rozehřát v mikrovlnce, ať se s hmotou lépe pracuje), kondenzované mléko, kokosové mléko a vejce. Pak přes sítko prosejte suchou směs a vše smíchejte. No a teď budeme vařit. Na nepřilnavou pánev, případně hrnec, záleží, co máte, vylijte směs a na střední teplotě (na naší indukci stupeň 6), případně na středním plameni, začněte vařit. Bude potřeba směs stále míchat. Já jsem směs míchala silikonovou stěrkou, líp se s ní pracuje, než s vařečkou.

Prvních asi pět minut se nebude nic moc dít, ale nepřestávejte míchat. Směs pak začne nabírat konzistenci pudinku, a to je moment, kdy musíte míchat rychleji, dokud se ze směsi nestane tuhá hmota, konzistencí připomínající modelínu, která se vám na pánev nelepí. Jak takovou konzistenci získáte, odstavte pánev a přesuňte směs do nějaké misky, kterou můžete uzavřít, aby do ní nešel vzduch a směs neoschla.

Těsto i náplň necháme v lednici odpočívat cca hodinu až dvě.

Teď přichází na řadu trocha vážení. Na kuchyňskou váhu si dejte kousek potravinové fólie, a z těsta tvarujte kuličky velké 16,5 gramů a z náplně pak 13,5 gramů. Jelikož moje váha neukazuje desetinná čísla, tak jsem u těsta někdy dělala kuličky 16 gramů, někdy 17. U náplně to samé – někdy kulička 13 gramů, jindy 14. Pokud to chcete mít hodně přesně, můžete to ale vážit klidně i na ty desetiny. Vzniklé kuličky náplně následně bude třeba obalit těstem. Z těsta vytvořte placku a následně do něj zabalte kuličku náplně. Po uzavření doporučuji ještě znovu dotvarovat do kuličky. Takto zabalené těsto doporučuji ještě dát na chvíli do lednice, aby se pak s ním lépe pracovalo.

Až se kuličky odleží, je více možností, jak je tvarovat. Pokud nemáte formičku na koláčky, můžete jednoduše použít třeba kulaté vykrajovátko na cukroví, kuličku dle něj vytvarovat a trochu zploštit, a třeba si koláček dozdobit razítkem na sušenky. Mně moje formička na koláčky dorazila loni přesně dva dny po skončení svátku, a tak hezky rok čekala v šuplíku, než přijde její šance ukázat, co umí. Před vložením do formy doporučuji kuličku ještě pomoučit, aby se nepřilepila. Vložte kuličku do formy, lehce zploštěte, a pak obraťte na plech a domáčkněte, aby se na ni obtiskl vzor. Chvíli podržte, aby se vzor měl čas hezky otisknout, a pak formičku nadzvedněte a koláček vytlačte ven.

Předehřejte si troubu na 180 °C, koláčky zlehka pokropte vodou a pečte pět minut. Pak je vyndejte, nechte 15 minut odpočívat, a pak pečte ještě 15 minut na 170 °C. Pokud budete chtít, můžete ještě jemným štětečkem potřít koláčky vaječným bílkem. Já jsem to nedělala, protože ze zkušeností z minulých let mi vždy bílek úplně zalepil vzory, a koláčky pak nevypadaly hezky. Záleží to na vás. Ať už koláčky potřete nebo ne, výsledkem vám budou krásné kulaté dobroty připomínající měsíc.

Přejeme dobrou chuť a krásný svátek středu podzimu!

Zdroj: thecookinglist.wordpress.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.