Jaké dezerty milují Kambodžané? Od exotického ovoce po pudinky a želé

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: wallpaperflare.com

Jaké dezerty a sladkosti mají rádi obyvatelé Kambodže? Pudinky, ovoce a laskominy s palmovým cukrem, které jsou zalité kondenzovaným mlékem a posypané kokosem. Nebudeme dlouze básnit a raději půjdeme ochutnat.

Ovoce

Místní obyvatelé si mohou vybrat z mnoha druhů lahodného a čerstvého exotického ovoce. Oblíbené bývá mango, ananas, durian, tomel, rambutan nebo mangostan. Kambodžané dělají z ovoce džusy, šťávy nebo ovocné kokteily. Někdy dávají kousky ovoce do sáčku se solí a sušenými chilli papričkami, což musí mít zvláštní chuť. Mají rádi sladké i kyselé ovoce a zákazník si může vybrat i takové druhy, o kterých se nám může jen zdát. 

Foto: Pikist

Pudink z fazolí mungo a želé

Mezi nejoblíbenější kambodžské dezerty patří pudink ze žlutých fazolí mungo, který se tradičně jí, aby člověka ochladil v horkém počasí. Pokrm se nejlépe podává s velkorysou porcí kokosové omáčky. Žluté fazole mungo mají představovat lukrativní bohatství khmerské říše, která kdysi vládla v jihovýchodní Asii. Cha houy teuk je sladký želé dezert vyrobený z agaru – želatiny pocházející z mořských řas. Podává se v různých zářivých barvách, ochucuje se ságem a zdobí fazolkami, kokosovým krémem, kopečkem ledu a třeba i sušeným ovocem.

Foto: YouTube screen

Num chak kachan a nom lort

Num chak kachan se tradičně jí během buddhistických svátků a vyrábí se v různých stylech a barvách. Super sladká, lepkavá pochoutka je vyrobena z rýžové mouky, palmového cukru a kokosového krému. Nom lort neboli cendol je ledový sladký dezert, který obsahuje zelené rýžové moučné želé, kokosové mléko a sirup z palmového cukru.

Foto: wikimedia

Mnoho nejpopulárnějších khmerských pudinků a kambodžských dezertů se prodává na ulici či na tržistích u stánků. Davy studentů, turistů, dětí a dalších mlsalů mohou plně uspokojit své chutě na sladké. Určitě mají z čeho vybírat, nemyslíte?

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.