Katong Laksa: populární singapurská polévka připomínající západ slunce

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Myna Bird/flickr.com

Povězme si něco málo o populární singapurské polévce, která se jmenuje Katong Laksa. Je pikantní a zároveň jemná, díky kokosovému mléku. Její barva připomíná západ slunce.

V Singapuru existují různé druhy laksa polévek (nudlová pikantní polévka s kokosovým mlékem), například Penang laksa nebo Sarawak laksa. Žádná však není tak slavná a oblíbená jako Katong laksa.

Tato varianta je inspirovaná Číňany, kteří žijí v okrsku Katong v Singapuru. Je to pikantní polévka v barvě planoucího západu slunce, ochucená kokosovým mlékem a sušenými krevetami. Přidávají se do ní také mušle, rybí koláčky, tofu a chilli. Důležité jsou hlavně silné nudle nakrájené na kratší kousky, aby se daly snadno nabírat lžičkou. Na toto jídlo prostě hůlky nepotřebujete.

Foto: Nimrod Bar/flickr.com

Tento pokrm zpopularizovali bratři Ng Juat Swee a Ng Chwee Seng, kteří ho v roce 1963 začali prodávat ve své kavárně na East Coast Road. V Singapuru můžete sehnat mnoho druhů laksa polévek, ale rozdíl je v tom, že normální laksa vyžaduje hůlky, aby se jimi nabíraly neřezané nudle, ale Katong laksa, jak už jsme si řekli, má nudle krájené.

Chuť této polévky je tak vyhledávaná, že toho prodejci v Singapuru hojně využívají. Najdete ji ve všech koutech země, na stáncích i v obchodech. V průběhu let jsou však mnozí gurmáni zmateni autentičností receptu, protože každý prodejce prohlašuje, že vyrábí originál. Ať už je to jak chce, rozhodně stojí za to tuto polévku alespoň jednou ochutnat.

Zdroj: visitsingapore.com, en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.