Recept: Připravte si chutnou rybu s medem na korejský způsob

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Maggie Hoffman/flickr.com

Ryba, med a miso pasta… Co říkáte na takovou zajímavou kombinaci? Máme tu další recept inspirovaný korejskou kuchyní. Snad vám bude chutnat.

Tento pokrm sice není doslova korejský, ale je korejskou kuchyní inspirovaný. Ryb není nikdy dost a zajímavé kombinace milovník jídla i vaření jen uvítá. Výhodou je, že toto jídlo máte uvařené raz dva. Ryby jsou navíc zdravé a lehké. Pastu gochujang, můžete nahradit chilli česnekovou omáčkou a pokud nemůžete ostré, tak nevadí, když ji vynecháte.

Co budete potřebovat:
Čerstvou nebo rozmrazenou rybu (treska, losos)
2 lžíce jemného medu
1 1/2 lžic rýžového octa
1 lžíci gochujang pasty
1 lžíce bílé miso pasty
1 čajovou lžičku sójové omáčky
2 stroužky česneku (oloupané a mleté) 
1 čajovou lžičku strouhaného zázvoru
1 čajovou lžičku sezamového oleje
Sůl dle potřeby
Sezamová semínka
Sekaná jarní cibulka

Postup:
Plech vyložte hliníkovou fólií a naolejujte ji. Pak uspořádejte filety tresky či jiné ryby na plech. V malé misce rozšlehejte nebo vidličkou spojte med, ocet, pastu gochujang, miso pastu, sójovou omáčku, česnek, zázvor, sůl a sezamový olej. Asi 2 polévkové lžíce směsi dejte stranou a zbytkem potřete ryby. Pak je nechte marinovat v chladničce po dobu nejméně 30 minut.

Poté dejte plech s rybami do trouby a pečte je či grilujte (jak máte radši). Až začne medová glazura tmavnout, ryby vyjměte a potřete je zbývající medovou směsí a vložte ještě na chvíli do trouby (5-10 minut, závisí na tloušťce ryb).

Hotové ryby podáváme s vařenou rýži a zdobíme je sekanou, lehce dušenou jarní cibulkou a opečenými sezamovými semínky. Kdo chce, může přidat na talíř i vařenou brokolici nebo listový špenát.

Zdroj: ​foodiewithfamily.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.