Pojďme si říci něco málo o nepálské kuchyni. Čím se vyznačuje a jaké dobroty nabízí?

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: wikimedia.org

Když už tak postupně procházíme asijskými kuchyněmi, nesmíme zapomenout ani na Nepál. Nepálská kuchyně je prostá a zdravá. Tak do ní společně lehce nakoukneme a řekneme si něco i o místním stolování.

Nepálská strava je silně ovlivněna indickou a tibetskou kuchyní. A ačkoli jsou typické tradiční nepálské pokrmy často označovány jako nijaké, jsou zdravé a velmi výživné. Nejoblíbenější nepálské jídlo se nazývá dálbhát tarkárí. Skládá se z rýže, zeleniny s kari a čočky. Maso se v této kuchyni používá málo a když už tak hlavně kuřecí, proto je to ráj pro vegetariány.

Rýže je samozřejmě jedna z nejdůležitější potravin v Nepálu. Ovšem v chudých oblastech či vysoko v horách se jí hlavně kaše z kukuřice a prosa. Po vzoru indické kuchyně jedí Nepálci placky namáčené do ostrých směsí. Nechybí však ani sladkosti a to především z mléka a tvarohu. 

Foto: wikimedia.org

Jaké koření a dochucovadla v nepálské kuchyni najdeme? Tak hlavně anýz, čili, šafrán, kurkumu, skořici, zázvor, kmín a muškátový oříšek. A nějaké nejznámější pokrmy a dezerty? Uvedeme si jich hned několik:

Thukpa – hustá polévka se zeleninou a masem
Čatámari – placky plněné masem
Samosa – šátečky plněné bramborovou pálivou směsí
Ačhár – nakládaná zelenina
Gundruk – sušená listová zelenina, která se vaří na různý způsob
Kothe – smažené taštičky plněné masem nebo zeleninou
Alu Tama – brambory s bambusovými výhonky
Dahi čiura – tvaroh nebo jogurt z rýží
Skiarni – dezert z kořeněných a oslazených pistácií

Co je v Nepálu oblíbeným nápojem? Pije se místní pivo, čaj, káva a populární kysaný osvěžující nápoj z jogurtu zvaný lassí. Tento nápoj může být udělaný s ovocem, ale i naslano s kořením.

Foto: wikimedia.org

A nyní ještě pár řádků o nepálském stolování. Nepálci obvykle jedí rukou, o příbor musíte požádat. Nikdy nepoužívejte při jídle levou ruku a ani nikomu touto rukou pokrm nepodávejte. Levá ruka totiž slouží na omytí těla po použití toalety. Také je velmi neslušné sahat druhým lidem na jejich jídlo. Pokud se dotýkáte sklenice nebo láhve rty, je nečistá a tak ji nenabízejte ostatním. 

V Nepálu je kráva posvátná a jíst hovězí maso je tam přísně zakázáno. Kdo ho má rád, musí si prostě nechat zajít chuť. Také pokud zrovna nejste hinduistou, tak vás v místní restauraci nezaměstnají. Vlastně vás nikde nepustí ani do kuchyně. Kuchyně je totiž nejposvátnějším místem z celého domu. Tak tam raději ani nenakukujte.

To by bylo, milí jedlíci, tedy pro dnešek vše a za čas se k vám jistě zase s nějakými laskominami vrátíme.

Zdroj: globerove.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.