Recept: Připravte si Alu ko achar, nepálský bramborový salát

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Youtube

Co si tak připravit pikantní a trochu jiný bramborový salát? Alu ko achar se podává v Nepálu a vy ho nyní můžete také vyzkoušet.

Tento pikantní bramborový salát se podává v Nepálu buď jako předkrm nebo k obědu či večeři. Jeho příprava není těžká a suroviny jsou také vcelku dostupné. Méně známá semínka pískavice seženete v obchodech se zdravou výživou nebo v různých e-shopech. Koriandr lze pěstovat na zahrádce či v květináči za oknem. Lístky si pak můžete nasekat a zamrazit.

Co budete potřebovat:
6 – 8 vařených a oloupaných brambor
1 menší okurku
1 mrkev
2 – 3 zelené chilli papričky
1 lžička strouhaného zázvoru
2 stroužky česneku (rozdrcené) či lžička česnekové pasty
1 lžička kurkumy
1 lžice semínek pískavice (známá také pod názvy fenugreek, či řecké seno)
sůl
chilli prášek (dle chuti)
5 lžic rostlinného oleje
citronová šťáva
1/2 šálku sezamových semínek
několik listů koriandru (není nutné)

Postup:
Uvařené brambory nakrájejte na kostky. Okurku nakrájejte na kostičky a mrkev nastrouhejte. Zelené chilli papričky také nakrájejte. Sezamová semínka opražte na oleji, dokud nezhnědnou a pak je rozmixujte.

Do velké mísy dejte brambory, krájené okurky a mrkev. Nasypte na ně sůl, chilli prášek, zázvor, česnek a rozemletá sezamová semínka. Vše důkladně promíchejte.

Na malé pánvičce osmažte na oleji semínka pískavice a sekané zelené chilli papričky. Vše zasypte kurkumou, promíchejte a nalijte do mísy k bramborám. Opět vše důkladně promíchejte. 

Nakonec hotový salát ochuťte citronovou šťávou a ozdobte lístky koriandru. Poté ho můžete směle podávat.

Zdroj: anupkitchen.com, ​gfcookingclub.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.