Malpua jsou lívanečky, které se podávají zejména v Indii, Nepálu nebo v Bangladéši. Jsou populární během různých svátků. My vám přinášíme recept.
Lívanečky malpua se podávají během různých svátků a festivalů, jako například Holi, spolu s jinými sladkostmi. Někdy se do nich přidává kokos, mango, ananas nebo drcené banány. Místo pšeničné mouky se občas užívá i rýžová.
Co budeme potřebovat:
Na lívanečky:
200 gramů mouky
1 lžička fenyklových semínek
1 lžička mletého kardamomu
1 šálek přepuštěného másla ghí
50 g sušeného mléka
100 g semolinové mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
500 ml mléka
ořechy, mandle nebo kokos na ozdobu
Na sirup:
1 šálek cukru
1/2 šálku vody
špetka šafránu
špetka mletého kardamomu
Postup:
Smíchejte mouku, semolinu, fenyklová semínka, kardamom, sušené mléko a prášek do pečiva s mlékem. Zajistěte, aby směs měla tekutou konzistenci a nebyla příliš hustá. Jakmile je těsto připravené, ponechte jej několik minut stranou, aby si odpočinulo a chuť koření se vstřebala.
Na pánvi rozehřejte ghí. Naběračku směsi pak na tuku rovnoměrně rozetřete. Lívanečky smažte na mírném ohni, dokud nebudou mít světle hnědou barvu. Poté je vyjměte a namočte do horkého sirupu a posypte sekanými ořechy, mandlemi, pistáciemi nebo strouhaným kokosem.
Sirup si připravíte tak, že do pánve dáte cukr, zalijete ho vodou a vaříte jej tak dlouho, až se úplně rozpustí. Pak přidáte kardamom a šafrán. Sirup ještě 10 minut vařte a pak už bude připraven k namáčení lívanečků.
Zdroj: hebbarskitchen.com, en.wikipedia.org, recipes.timesofindia.com