Recept: Chcete sladkou snídani? Připravte si lahodné lívanečky malpua

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: wikimedia.org

Malpua jsou lívanečky, které se podávají zejména v Indii, Nepálu nebo v Bangladéši. Jsou populární během různých svátků. My vám přinášíme recept.

Lívanečky malpua se podávají během různých svátků a festivalů, jako například Holi, spolu s jinými sladkostmi. Někdy se do nich přidává kokos, mango, ananas nebo drcené banány. Místo pšeničné mouky se občas užívá i rýžová. 

Co budeme potřebovat:
Na lívanečky:

200 gramů mouky
1 lžička fenyklových semínek
1 lžička mletého kardamomu
1 šálek přepuštěného másla ghí
50 g sušeného mléka
100 g semolinové mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
500 ml mléka
ořechy, mandle nebo kokos na ozdobu

Na sirup:
1 šálek cukru
1/2 šálku vody
špetka šafránu
špetka mletého kardamomu

Postup:
Smíchejte mouku, semolinu, fenyklová semínka, kardamom, sušené mléko a prášek do pečiva s mlékem. Zajistěte, aby směs měla tekutou konzistenci a nebyla příliš hustá. Jakmile je těsto připravené, ponechte jej několik minut stranou, aby si odpočinulo a chuť koření se vstřebala.

Na pánvi rozehřejte ghí. Naběračku směsi pak na tuku rovnoměrně rozetřete. Lívanečky smažte na mírném ohni, dokud nebudou mít světle hnědou barvu. Poté je vyjměte a namočte do horkého sirupu a posypte sekanými ořechy, mandlemi, pistáciemi nebo strouhaným kokosem.

Sirup si připravíte tak, že do pánve dáte cukr, zalijete ho vodou a vaříte jej tak dlouho, až se úplně rozpustí. Pak přidáte kardamom a šafrán. Sirup ještě 10 minut vařte a pak už bude připraven k namáčení lívanečků.

Zdroj: hebbarskitchen.com, en.wikipedia.org, recipes.timesofindia.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.