Recept: Připravme si lahodný dezert zvaný Kasutera. Tato specialita z Nagasaki pohladí vaše chuťové buňky

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: en.wikipedia.org

Tento sladký dezert přišel sice až z Portugalska, ale v Japonsku rychle zdomácněl a stal se velmi populárním. Máme tu o něm nejen pár slov, ale také recept. 

Kasutera (カステラ) neboli Castella je populární japonský piškotový zákusek vyrobený především z vajec, cukru a mouky. Nyní je tato sladká specialitka spojovaná s městem Nagasaki, ale původně moučník pocházel z Portugalska. Portugalští obchodníci jej do Japonska přivezli v 16. století. Tato dobrota totiž vydržela dlouhé období plavby. I když je spíš jisté, že mořeplavcům tak chutnala, že byla raz dva pryč.

Když tedy Portugalci začali v Japonsku konat misionářskou činnost a také obchodovat, vyšlo napovrch, že mají pár zajímavých věcí, například zbraně, tykve a hlavně zmíněný dortík. V období Edo však byla tato delikatesa velmi drahá, a to kvůli vysoké ceně cukru. Dnes už to máme jednodušší a můžeme si pochutnat i my, obyčejní lidé. V průběhu let se také chuť dezertu upravovala tak, aby moučník lépe vyhovoval jazýčkům japonského lidu. 

V současné době se Kasutera vyrábí i s mnohými příchutěmi. Do těsta se může přidat med, práškový zelený čaj matcha, hnědý cukr a další přísady. Výhodou zákusku je, že se vyrábí z přírodních surovin a má velmi jednoduchou chuť. 

Pokud chcete tuto dobrotu vyzkoušet, musíte buď vycestovat do Japonska nebo oběhat obchody s japonskými potravinami, anebo to zkusit sami. Na internetu je mnoho receptů a tak jsem jeden pro vás zkusila vybrat.

Co budeme potřebovat:
7 vajec
250 g cukru
1/4 hrnku mléka
80 g medu
200 g polohrubé mouky

Postup: 

Vajíčka pilně šlehejte v míse za stálého přidávání cukru asi po dobu 10 minut do husté pěny. Šlehání je opravdu důležité a tak si dejte záležet. Med a mléko smíchejte v malém hrnci a trochu ohřejte, aby se med rozpustil ve vlažném mléce. Do vaječné směsi pak přidejte polovinu medového mléka a znovu pořádně šlehejte několik minut. Pak přidejte mouku a zbylé mléko a opět hmotu tak 3 minuty míchejte. Poté těsto nalijte do čtyřhranné nebo dortové formy vyložené papírem na pečení.

Troubu si mezitím předehřejte na  170°C. Dortík při této teplotě pečte asi 10-15 minut a pak teplotu stáhněte na 150°C a pokračujte dalších 40-50 minut v pečení. Myslete však na to, že každá trouba peče trochu jinak a tak radši vše hlídejte. Pokud vrch tmavne, přikryjte ho alobalem. Až do hotového moučníku zapíchnete špejli, měla by být trochu vlhká. Hotovou Kasuteru vyndejte z formy, zabalte do potravinové fólie a poté, co vychladne, ji dejte na jeden den do lednice odležet. 

Zdroj: web-japan.org, en.wikipedia.org, japanesecooking101.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.