Poznejme tibetské jezero Basum – smaragdový klenot obklopený horami

Eva Lenská
Cestování
Foto: wikimedia.org

Tento krásný smaragdově zelený klenot obklopený horami, zláká nejednoho cestovatele. Pojďme spolu navštívit tibetské jezero Basum.

Jezero Basum 巴松 措 se nachází v kraji Gongbo’gyamda v Tibetu. Leží v hlubokém údolí v nadmořské výšce 3 538 metrů a je to takový smaragdově modrý půlměsíc obklopený horskými pásmy a vzrostlými stromy. Říká se mu také svaté jezero a každoročně k němu přicházejí tisíce buddhistů a také žáci nejstarší tibetské buddhistické školy.

Tomuto jezeru se někdy říká i Basumco nebo Cuogao, což v tibetštině znamená „zelená voda“. Kromě toho, že návštěvníkům nabízí úžasné výhledy, mnoho ledovců na horním toku jezera, poskytuje i neustálý přísun čerstvé vody.

Foto: BroAngel/flickr.com

Jezero Basum je obklopeno horami a má mírné podnebí. Na úpatí zasněžených hor je vegetace bujná a stromy černých javorů, bříz, borovic a cypřišů se spojují a vytvářejí bujný a pro oko lahodný svět zeleně.

Nedotčené vody zeleného jezera odrážejí malebné vrcholy hor obklopující jezero. Pohled je to překrásný! Celá oblast kolem jezera Basum je tak půvabná, že máte pocit, že jste se právě ocitli v ráji. Žije tu i mnoho živočichů. V jezeře rejdí ryby, kolem stromů poletují ptáci a zvířata se potulují v nedalekém lese. 

Pro duchovně založeného člověka je tato oblast místem k rozjímání a pro každého cestovatele nezapomenutelným zážitkem.

Zdroj: topchinatravel.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.