Milujete levanduli a voňavé fialové lány? Kde najít levandulový ráj v Číně?

Eva Lenská
Cestování
Foto: needpix.com

Když se řekne levandule, lidé si obvykle vybaví voňavé a fialové lány v Provence. Milovníci Asie však mohou přivonět k fialovým kvítkům levandule i v Číně. 

Levandulové lány nenajdete jen v Provence, ale lákají i velké množství turistů, aby cestovali do Huochengu v severozápadní čínské autonomní oblasti Xinjiang Uygur. 

Zajímavé je, že Huocheng se nachází ve stejné zeměpisné šířce jako Provence ve Francii, což těmto místům umožňuje sdílet podobné meteorologické a půdní podmínky. Levanduli se tak skvěle daří a voní do dáli. Plocha výsadby levandule v Huochengu dosáhla 3 500 hektarů, což představuje 97 procent produkce levandule v zemi. Je zde taková třetí největší levandulová výrobní základna na celém světě. 

Foto: Felix Guan/flickr.com

V Huochengu se také pravidelně koná takzvaný levandulový festival, díky kterému se návštěvníci o této voňavé rostlině dovídají úplně vše. Kromě toho mohou ochutnat místní kuchyni a poznat místní zvyky. Samozřejmě, že si zde mohou koupit spoustu výrobků z levandule. 

Pěstování levandule pomohlo místním zemědělcům zbavit se chudoby. Kraj kvůli levanduli doposud navštívilo okolo 800 000 turistů. Levandule se v této oblasti začala pěstovat v roce 1965. V současné době se tu každoročně vyprodukuje okolo 40 tun éterického levandulového oleje a 800 tun sušených levandulových květů, přičemž na trhu je více než 360 druhů  různých levandulových produktů.

Foto: Felix Guan/flickr.com

Pokud tedy jednou vyrazíte do Číny a zatoužíte vidět levandulové farmy a široké voňavé fialové lány i muzea, v nichž hraje hlavní roli právě levandule, určitě navštivte Huocheng v Xinjiangu.

Zdroj: xinhuanet.com, chinadaily.com.cn

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Dagmar Hrubá Šmídová

    Levandule jsou nejlepší.... Krásný článek