Jezero Lugu je modřejší než nebe. Kde se nachází a jaké přírodní krásy jej obklopují?

Eva Lenská
Cestování
Foto: needpix.com

Cestujete rádi a líbí se vám jezera, modrá barva a hory? Láká vás Čína? Milujete přírodní krásy? V tom případě by vás mohlo zaujmout křišťálově čisté jezero Lugu.

Krásné modré jezero Lugu se nachází mezi okresem Ninglang v provincii Yunnan a mezi okresem Yanyuan v provincii Sichuan, asi 300km od města Lijiang. Jezero má rozlohu 52 kilometrů čtverečních. Průměrná hloubka je 45 metrů a nejhlubší bod je 93 metrů. Jezero je neznečištěné a může se pochlubit křišťálově čistou vodou.

Jezero Lugu je obklopeno zelenými horami. Nejoblíbenější je hora Gemu, neboli Lví hora. Místní lidé ji uctívají jako bohyni Gemu a 25. července každého lunárního roku se pak shromáždí na úpatí hory, aby vykonali velký obětní obřad.

Foto: pixabay.com

Z pěti ostrovů na jezeře jsou tři na území Yunnanu a dva na území Sichuanu. Ostrov Heiwawudao, který se nachází uprostřed jezera, se také nazývá Ostrov náčelníků, protože Ashaoyun, náčelník Yongningu, postavil svou vilu na ostrově v období Guangxu za dynastie Qing.

Na jižní straně jezera leží malý poloostrov Liwubidao, vytvořený prodloužením Lví hory do jezera. Žijí na něm rodiny Mosuů, takže návštěvníci mohou zažít opravdový život na ostrově a zároveň si užít krásnou scenérii jezera. Podél břehu jezera je rozptýleno také mnoho kulturních památek a vyhlídkových míst. Patří k nim vesnice Mosuů, horké prameny, podzemní bludiště, ruiny yuanské armádní čtvrti, chrám Zhamei Lama a palác náčelníků.

Foto: needpix.com

Mosuové jsou známí tím, že si až dodnes udržují matriarchální společnost. Ženy spravují finance a užívají si vysokého postavení v rodině. Mají na starosti produktivní činnost a vychovávají děti. Manželství tu neexistuje. Místo něj tu funguje takzvané „chodící manželství“. Muž ženu navštěvuje v noci a pokud žena porodí jeho potomka, dítě zůstává v domě matky, kde jej vychovají. Otec do výchovy nezasahuje.

Jakým aktivitám se může turista u jezera nebo na jezeře Lugu věnovat? Tak třeba jízdě na kánoi. Nebo navštívit nějaký tradiční festival Mosuů a zúčastnit se zápasnické soutěže. Není třeba se bát, místní turistům neublíží, spíše je baví v zájmu pohostinnosti. Další možnosti jsou klidnější a relaxační. Mezi ně patří procházky nebo fotografování krás přírody.

Foto: 睿 薛/flickr.com

Pokud toužíte vidět jezero Lugu, kdy je nejlepší vyrazit na cestu? Nejlepší doba je od března do května a od září do listopadu. Je doporučeno vyhnout se cestování v červnu, červenci a srpnu, kdy je období dešťů, Za prvé proto, že silnice jsou kluzké a za druhé, že bez jasného slunce nelze ocenit kouzlo scenérie jezera Lugu. V zimě se doporučuje myslet na teplé oblečení a boty. V každém případě si návštěvu Lugu určitě vychutnáte a jen tak na ni nezapomenete.

Zdroj: topchinatravel.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.