Proč si zamilovat soulskou čtvrť Itaewon? Čím je výjimečná a proč je tak atraktivní?

Eva Lenská
Cestování
Foto: Aleksandr Zykov/flickr.com

Líbil se vám korejský seriál Itaewon Class a zároveň vás napadlo, že byste chtěli Itaewon navštívit? Co je na této čtvrti tak atraktivního a lákavého? Pojďme se na to podívat.

Živý noční život, nespočet kaváren a jedinečné kulturní akce jsou jen některými z důvodů, proč se davy lidí ženou do čtvrti Itaewon v Soulu. Ale v okolí je toho mnohem víc a podle místních je mnoho důvodů, proč právě tuto čtvrť milovat. Itaewon se může pochlubit nejen jednou z nejdivočejších veřejných oslav Halloweenu, ale vyniká ve vysoce homogenní Koreji jako centrum multikulturalismu a rozmanitosti. 

Bez ohledu na normy korejské konzervativní kultury, je dnes Itaewon zaplaven koncerty, kluby, bary, butiky, vírou a svobodou. Samozřejmě tu nechybí gay podniky, stánky na ulicích, luxusní restaurace a nedaleké válečné muzeum, které vystavuje tanky.

Foto: wallpaperflare.com

Herec Chris Lyon, který si zahrál Tonyho v populárním seriálu Itaewon Class o tété čtvrti řekl: „Itaewon je zvláštní tím, že se na jednom místě schází tolik různých kultur. Vyrostl jsem ve Spojených státech na místě, které vypadá typicky americky. V Itaewonu je vše jiné. Cestou do restaurace, kterou jste si vyhledali na netu, můžete zaslechnou tři až čtyři jazyky. V této čtvrti si můžete dát jehněčí sendvič totožný s tím, jaký seženete v Maroku. Zatímco ho budete jíst, ucítíte vlezlou vůni italské kuchyně. Přiznávám, že toto místo miluji pro jeho autentičnost.“

Podle queer aktivisty Heezy Yanga je Itaewon velmi vstřícný k LGBT komunitě. O čtvrti prohlásil: „Tato méně konzervativní a kulturně rozmanitější oblast mi poskytla jedinečné zážitky a pocit svobody. Když jsem byl mladší, cítil jsem se ztracený a zmatený v korejské konzervativní společnosti – takové, která nezanechávala velký prostor pro svobodu a přijímání rozdílů. Itaewon mi pomohl zjistit, kdo jsem a jak chci žít. Zatímco Itaewon ztrácí část svého starého kouzla kvůli gentrifikaci, jeho homosexuální scéna a LGBT scéna obecně rostou velmi rychle. Proto se tu cítím jako doma.“

Foto: Jude Lee/flickr.com

Itaewon je také místem, které podporuje společenství. Smysl pro komunitu je fascinující. Lidé jako by se shodli na nepsaném zákoně, že se o sebe postarají a budou si pomáhat. To bylo ostatně vidět už ve zmíněném seriálu. 

Multikulturalismus podporuje jedinečnou, kreativní energii, takže Itaewon je plný umění všeho druhu. Lidé se tu mají čím inspirovat, umí se bavit a kouzlí nejen dobroty za plotnou, ale umí to rozjet s hudebními nástroji, tančí ze všech sil, jedí i poznávají druhé, prostě žijí. Itaewon je jednoznačně svůj! Rozhodně stojí za to tuto rozmanitou a barevnou čtvrť navštívit.

Zdroj: theculturetrip.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.