Singapurské umělecké muzeum vám představí živý svět umění

Eva Lenská
Cestování
Foto: en.wikipedia.org

Umění není nikdy dost! Lidé odjakživa rádi navštěvují muzea, galerie a místa plná umění a kreativity. Na své si proto přijdou i všichni návštěvníci Singapurského uměleckého muzea.

Singapurské muzeum umění (zkráceně SAM) bylo otevřeno 20. ledna 1996 jako první plně specializované muzeum současného výtvarného umění v Singapuru s jednou z nejdůležitějších sbírek na světě v jihovýchodní Asii. Hlavní křídlo muzea sídlí v bývalé budově misijní školy Institutu sv. Josefa. Tato velice zachovalá stavba, poprvé postavená v roce 1867, byla navržena v architektonickém stylu, který se vrací k evropské renesanci.

Muzeum se skládá ze dvou budov. Hlavní budova se nachází na Bras Basah Road a druhá, které se říká SAM at 8Q, je bývalou katolickou střední školou na Queen Street. Muzeum se může pochlubit, že bylo organizátorem singapurského bienále v letech 2011, 2013, 2016 a 2019. 

Foto: edwin.11/flickr.com

SAM má zvláštní místo v srdcích místních umělců i milovníků umění a je ideálním cílem pro ty, kteří žijí, aby se nechali inspirovat. Výstavy v Singapurském muzeu umění se mění každých několik měsíců a přicházejí v mnoha různých uměleckých formách, od obrazů a soch až po instalační umění a interaktivní média. Minulé výstavy například zahrnovaly projekt Human Archive – intimní pohled do vnitřních světů jednotlivců ze všech oblastí života a Cinerama, který zkoumal umění filmu jihovýchodní Asie.

Od roku 2001 muzeum začalo získávat díla a přijímat dary z celého regionu, včetně regionálních současných umělců jako jsou Cheo Chai Hiang, Dinh Q Le, Natee Utarit, Nge Lay, Suzann Victor a Titarubi. Muzeum také pravidelně spolupracuje s dalšími předními uměleckými institucemi. Muzeum pravidelně pořádá výstavy a akce současného umění. Například francouzský umělec Stéphane Blanquet byl dvakrát pozván, aby zde představil své práce.

Foto: Choo Yut Shing/flickr.com

Kromě vlastní řady výstav současného umění se SAM at 8Q chlubí programy, které se zaměřují na rodiny a děti. Pravidelná roční instalační série nazvaná Imaginárium, se každoročně vrací od roku 2009 s tématy, které sahají od průzkumu prostoru a času po cesty do přírody a průzkumu smyslů. Muzeum také slouží jako inkubátor pro některé z nejtalentovanějších mladých umělců Singapuru. Výstava Young Talents, založená v roce 2001, dala prostor mnohým z nich.

Návštěva Singapurského muzea umění je tedy jistě zážitkem pro každého milovníka umění, který se rád nechává inspirovat. 

Zdroj: visitsingapore.com, en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.