Mongolsko je zajímavá země a já nikdy nezapomenu na chuť jejich zvláštního sušeného tvarohu, který odtud přivezla kamarádka. V článku si povíme o tom, co Mongolům chutná, a jak se chovat, když vás na něco pozvou.
Mongolové jsou od pradávna obyvateli stepních pastvin. Žijí kočovným způsobem života a jsou spjatí s přírodou. Na jejich stravu má vliv i extrémní podnebí a strohé podmínky. V hlavním městě Ulánbátaru se může ledacos lišit, neb lidé již i tam dávno znají supermarkety a rychlá občerstvení, ale spousta obyvatel stále žije v jurtách a v přírodě.
Strava Mongolů je především mléčná a masitá. Koření a zeleniny v ní najdeme opravdu malé množství. Mongolové obvykle vaří v litinovém hrnci na malých kamnech a jako topivo používají dřevo a sušený trus domácích zvířat.
![](https://asianstyle.cz/wp-content/uploads/2022/10/19284869184_c0e27db7fa_k.jpg)
Nejdříve se zaměříme na stravu mléčnou. Ta se využívá zejména v letním období. Tehdy je totiž všude hojnost čerstvého mléka. Mléko si Mongolové převařují a vyrábí z něj sýry (nejznámější se nazývá byaslag) a tvaroh. Oblíbený je tvaroh aaruul, který se lisuje a suší na slunci. Je často tvrdý jako kámen a chutná nakysle. Dále se pak z mléka dělají kefíry, jogurty a smetana. Nejvýznamnějším národním mléčným nápojem je kumys, neboli kvašené kobylí mléko. Obsahuje trochu alkoholu a má kyselou chuť. Také se mu říká ajrag.
Kumys se připravuje stloukáním mléka ve vaku z hovězí kůže nazvaném chöchür. Tento vak se zavěsí do speciálního rámu a mléko se v něm míchá dřevěnou měchačkou. Tím se urychluje kvasný proces.
Foto: wikimedia Foto: wikimedia
Masitá strava je oproti mléčné vhodná na zimu. Mongolové nejčastěji jedí skopové maso. Tučnému navíc dávají přednost. Za lahůdku se považuje skopový zadek s oháňkou. Vnitřnosti se nevyhazují, ale využije se všechno. Maso se suší, aby dlouho vydrželo. Dále tu můžete ochutnat maso kozí, velbloudí, koňské i hovězí. Z vnitřností se dělají polévky, jelita nebo salám nugalúr. Mezi oblíbené pochoutky patří bódog, který se dělá tak, že zabijete kozu nebo ovci, opálíte srst, vyjmete vnitřnosti a do zvířete vložíte rozpálené kameny a maso se tak upeče. Populární je také maso ze svišťů, ale to je vzácnost.
Další kapitolou mongolské kuchyně jsou knedlíčky a taštičky plněné skopovým masem. Knedlíky se nazývají buuz a vaří se v páře. Mongolové znají i těstoviny, nudle a rýži. Z mouky se vyrábí i placky chušúr a pirohy. Mezi zeleninu a koření, které se v Mongolsku používá, patří zelí, vodnice, cibule, česnek, kmín a pelyněk.
![](https://asianstyle.cz/wp-content/uploads/2022/10/800px-MongolianBuuz.jpg)
Mongolové jsou také velmi pohostinní, a když vás pozvou k jídlu, tak neodmítejte. Je to nezdvořilé. Stále ještě platí, že když přijde nečekaný host do jurty právě ve chvíli, kdy hospodyně chystá jídlo, je to pro ni velké štěstí. U jídla je dovoleno mlaskat, srkat i jíst rukama. Upejpání a rýpání se v talíři je nevychované. Prázdná miska znamená, že chcete přídavek a proto, když už nechcete jíst, nechejte něco na dně.
A ještě pár slov o místním čaji, který vám k jídlu jistě nabídnou také. Pro přípravu mongolského čaje se nejčastěji užívá kupovaný lisovaný zelený čaj zvaný též cihlový, z nějž hospodyně usekává vždy kus a po uvaření jej zaleje mlékem. Do čaje se přidává lůj nebo máslo a sůl. Musím přiznat, že je to sice nezvyklé, ale moc dobré.
![](https://asianstyle.cz/wp-content/uploads/2022/10/800px-Boortsog_2.jpg)
Pokud tedy budete mít někdy příležitost ochutnat mongolskou kuchyni, tak toho bez obav využijte. Nikdy neškodí vyzkoušet něco nového. Kromě tvarohu a čaje jsem měla možnost vyzkoušet i plněné masové knedlíky a ty byly nečekaně lahodné. Co se jinak sladkostí a cukroví týče, tak Mongolové neznají cukrárny, ale v oblibě mají především cucavé bonbóny. Ty mají v misce na stole a každý si může vzít. Také milují tradiční sladké pečivo nazývané boorcog.
Zdroj: en.wikipedia.org, blo-gros.info