Seznamte se s pokrmy mongolské kuchyně, která se skládá především z masa a mléka

Eva Lenská
Cestování
Foto: Laurel / flickr.com

Mongolsko je zajímavá země a já nikdy nezapomenu na chuť jejich zvláštního sušeného tvarohu, který odtud přivezla kamarádka. V článku si povíme o tom, co Mongolům chutná, a jak se chovat, když vás na něco pozvou.

Mongolové jsou od pradávna obyvateli stepních pastvin. Žijí kočovným způsobem života a jsou spjatí s přírodou. Na jejich stravu má vliv i extrémní podnebí a strohé podmínky. V hlavním městě Ulánbátaru se může ledacos lišit, neb lidé již i tam dávno znají supermarkety a rychlá občerstvení, ale spousta obyvatel stále žije v jurtách a v přírodě.

Strava Mongolů je především mléčná a masitá. Koření a zeleniny v ní najdeme opravdu malé množství. Mongolové obvykle vaří v litinovém hrnci na malých kamnech a jako topivo používají dřevo a sušený trus domácích zvířat.

Foto: Marco Fieber/flickr

Nejdříve se zaměříme na stravu mléčnou. Ta se využívá zejména v letním období. Tehdy je totiž všude hojnost čerstvého mléka. Mléko si Mongolové převařují a vyrábí z něj sýry (nejznámější se nazývá byaslag) a tvaroh. Oblíbený je tvaroh aaruul, který se lisuje a suší na slunci. Je často tvrdý jako kámen a chutná nakysle. Dále se pak z mléka dělají kefíry, jogurty a smetana. Nejvýznamnějším národním mléčným nápojem je kumys, neboli kvašené kobylí mléko. Obsahuje trochu alkoholu a má kyselou chuť. Také se mu říká ajrag. 

Kumys se připravuje stloukáním mléka ve vaku z hovězí kůže nazvaném chöchür. Tento vak se zavěsí do speciálního rámu a mléko se v něm míchá dřevěnou měchačkou. Tím se urychluje kvasný proces.

Masitá strava je oproti mléčné vhodná na zimu. Mongolové nejčastěji jedí skopové maso. Tučnému navíc dávají přednost. Za lahůdku se považuje skopový zadek s oháňkou. Vnitřnosti se nevyhazují, ale využije se všechno. Maso se suší, aby dlouho vydrželo. Dále tu můžete ochutnat maso kozí, velbloudí, koňské i hovězí. Z vnitřností se dělají polévky, jelita nebo salám nugalúr. Mezi oblíbené pochoutky patří bódog, který se dělá tak, že zabijete kozu nebo ovci, opálíte srst, vyjmete vnitřnosti a do zvířete vložíte rozpálené kameny a maso se tak upeče. Populární je také maso ze svišťů, ale to je vzácnost.

Další kapitolou mongolské kuchyně jsou knedlíčky a taštičky plněné skopovým masem. Knedlíky se nazývají buuz a vaří se v páře. Mongolové znají i těstoviny, nudle a rýži. Z mouky se vyrábí i placky chušúr a pirohy. Mezi zeleninu a koření, které se v Mongolsku používá, patří zelí, vodnice, cibule, česnek, kmín a pelyněk.

Foto: wikimedia

Mongolové jsou také velmi pohostinní, a když vás pozvou k jídlu, tak neodmítejte. Je to nezdvořilé. Stále ještě platí, že když přijde nečekaný host do jurty právě ve chvíli, kdy hospodyně chystá jídlo, je to pro ni velké štěstí. U jídla je dovoleno mlaskat, srkat i jíst rukama. Upejpání a rýpání se v talíři je nevychované. Prázdná miska znamená, že chcete přídavek a proto, když už nechcete jíst, nechejte něco na dně.

A ještě pár slov o místním čaji, který vám k jídlu jistě nabídnou také. Pro přípravu mongolského čaje se nejčastěji užívá kupovaný lisovaný zelený čaj zvaný též cihlový, z nějž hospodyně usekává vždy kus a po uvaření jej zaleje mlékem. Do čaje se přidává lůj nebo máslo a sůl. Musím přiznat, že je to sice nezvyklé, ale moc dobré.

Foto: wikimedia

Pokud tedy budete mít někdy příležitost ochutnat mongolskou kuchyni, tak toho bez obav využijte. Nikdy neškodí vyzkoušet něco nového. Kromě tvarohu a čaje jsem měla možnost vyzkoušet i plněné masové knedlíky a ty byly nečekaně lahodné. Co se jinak sladkostí a cukroví týče, tak Mongolové neznají cukrárny, ale v oblibě mají především cucavé bonbóny. Ty mají v misce na stole a každý si může vzít. Také milují tradiční sladké pečivo nazývané boorcog.

Zdroj: en.wikipedia.org, blo-gros.info

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.