Poznejme Váránasí – svaté město, kterému se říká i Město chrámů

Eva Lenská
Cestování
Foto: pixabay.com

Váránasí je indické město ležící na západním břehu řeky Gangy. Je důležitým střediskem učení a hlavním poutním cílem mnoha hinduistů. Je jedním z nejdéle trvale osídlených měst na světě.

S historií starou více než 3000 let je Váránasí jedním z nejstarších měst na světě. Nachází se v severní Indii na břehu řeky Gangy a je mezi hinduisty, džinisty a buddhisty považováno za posvátné město, protože tito lidé věří, že umírání zde uvolňuje duši člověka z cyklu reinkarnace a že koupání v řece Ganze očistí jeho hříchy.

V tomto městě působilo mnoho indických filozofů, básníků spisovatelů a hudebníků. Stojí tu dokonce čtyři univerzity. Podle legendy město založil bůh Šiva. Roku 1910 vyhlásili Britové Váránasí za nový indický stát.

Foto: Pixabay.com

Město nabízí památky a zážitky, které jinde na světě nepoznáte. Má přezdívku Město chrámů. Mezi nejvýznamnější chrámy, které tu spatříte, patří šivův chrám Kashi Vishwanath, chrám Durga a chrám Sankat Mochan Hanuman, který je známý jako sídlo mnoha opic.

Pravděpodobně nejznámějšími místy města jsou gháty, což jsou schodiště, která vedou od chrámů a paláců stojících v horních částech strmých břehů Gangy až k samotné řece. Nejstarší je ghát Dashashwamedh. Ve Váránasí je těchto ghátů devadesát. Hlavní kremační ghát se nazývá Manikarnika. Pokud chcete všechny gháty dobře vidět, vyjeďte si za úsvitu lodí kolem nich.

Ve městě jezdí minibusy, rikši a lodě. Doprava je chaotická a pomalá. Kdo má rád jógu nebo masáže, přijde si ve Váránasí na své. Také tu kvete obchod s hedvábím. Můžete si koupit šál nebo sárí. Na břehu řeky Gangy můžete potkat i lazebníka. Lidé se tu mimo jiné koupou a perou prádlo.

Město má působivou atmosféru a dýchá duchovnem i kulturou. Pokud jej jednou navštívíte, určitě na něj nezapomete.

Zdroj: touropia.com, en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.