Co byste měli vyzkoušet a zažít na cestách po Kyrgyzstánu? Život nomádů i dechberoucí krásu hor

Eva Lenská
Cestování
Foto: wikimedia

Kyrgyzstán je země nacházející se ve střední Asii. Země plná hor, jezer a kouzelné přírody pochopitelně láká turisty. Čím se zabývat, když tam vyrazíte? Máme pro vás pár tipů.

Navštivte pohostinné nomády

Prožívání nomádského života je jedním z největších zážitků, které můžete v Kyrgyzstánu mít. Můžete jim pomoci s přípravou jejich tradičního sýra kurutu nebo přespat v jurtě, což je neuvěřitelně lákavý zážitek. Uvidíte rozlehlé pláně a nebe plné zářivých hvězd. S nárůstem cestovního ruchu se však některé nomádské tábory staly příliš komerčními, proto se snažte, abyste se pokusili najít ty nejautentičtější. Určitě nebudete litovat. Místní lidé jsou pohostinní a skromní.

Dívejte se na svět z koňského hřbetu

Mnoho lidí se může cítit na koni zvláštně nebo nezvykle, ale pravdou je, že Kyrgyzstán je zemí koní a dokonce i dnes jsou koně ve venkovských oblastech preferovaným způsobem dopravy. Tak se toho nebojte a vyskočte směle do sedla. Místní koně jsou opravdu zvyklí procházet vysokohorskými průsmyky a určitě tak získáte jiný zážitek a perspektivu, než kdybyste se vydali na cestu pěšky.

Foto: Pixabay

Ochutnejte místní kuchyni

Místní jídlo není obzvlášť úžasné, ale za ochutnání stojí, už kvůli novým zážitkům. Typické jídlo – lagman (vydatná nudlová polévka), manty (masové knedlíky) a shorpo (masový vývar) jsou základními potravinami, které byste měli ochutnat. Pokud jste vegetariáni, jste v háji, Kyrgyzstán je totiž země s nejvyšší spotřebou masa na obyvatele na světě. Dokonce i do salátu vám dají vařené maso. Pivo a vodka jsou k dispozici všude. Také musíte vyzkoušet kumys. V létě je na trhu k dispozici nepřeberné množství lahodného ovoce.

Vydejte se do hor, budete okouzleni

Milovníci hor budou jásat, v Kyrgyzstánu si totiž přijdou na své. Přesto je třeba myslet na možná nebezpečí, protože počasí v horách se rychle mění, tak se nezapomeňte podívat na předpověď a dobře se obléci. Stezky bývají prázdné a v horách na vás čekají dechberoucí scenérie, které vás okouzlí. Pokud rádi fotografujete, nebudete vědět, co vyfotit dříve. Ačkoli vás mohou bolet nohy, husté lesy, průzračná jezera a horské štíty, za tu trochu bolesti stojí.

Foto: Pixabay

Zdroj: againstthecompass.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.