Pojďme spolu navštívit jedno z nejkrásnějších míst v Indii – Kovalam

Eva Lenská
Cestování
Foto: flickr.com/Mehul Antani

Co si tak zajet do Indie na jednu z nejkrásnějších pláží? Společně navštívíme Kovalam a necháme své kotníky omývat vlnami. Nesmíme zapomenout na působivý západ slunce.

Kovalam je velmi oblíbené místo kvůli mělkým vodám a nízkým přílivovým vlnám. Mezi turisty bylo známé již ve 30. letech 20. století. Začátkem sedmdesátých se stalo středem pozornosti díky hippies. To zahájilo přeměnu z příležitostné rybářské vesnice Kerala na jednu z nejdůležitějších turistických destinací v celé Indii – na Kovalam.

Kovalam má na svém sedmnácti kilometrovém pobřeží tři hlavní pláže ve tvaru půlměsíce oddělené skalnatými výběžky. Nejjižnější, známá jako Lighthouse Beach, je nejoblíbenější z nich. Nachází se zde mnoho hotelů, restaurací, chat a obchodů. Je známá především díky majáku vysokému 35 metrů. Tento maják je místní dominantou, protože je jedním z nejstarších majáků v Kerale a vede lodě do nedalekého přístavu Vizhnjam. Maják lze navštívit denně od 15:00 do 17:00 hodin.

Foto: lyad tibi/flickr.com

Nejsevernější pláž, s různými názvy jako Main Beach, Leela Beach nebo Samudra Beach, je o víkendech přeplněná, neboť je velmi oblíbená mezi místními obyvateli i turisty. Během týdne je tu klid. Tuto pláž milují i rybáři, kteří tu směle obchodují. Pláž Hawa zase patří mezi jednu z pláží v Indii, kde místní obyvatelé tolerují bezstarostné opalování a lenošení. Kdysi tu bylo tolerováno i opalování nahoře bez, ale nyní je to zakázáno. 

Čemu se mohou turisté na těchto plážích věnovat? Především surfování. Na pláži si můžete najmout surfovací prkna a vychutnat si tuto populární zálibu. Samozřejmě, že můžete vyzkoušet i tradiční katamarán. Tyto starobylé lodě jsou ovládány bambusovými pádly, kterými manévrují zkušení místními rybáři. Nejromantičtější je plavba při západu slunce. Milovníci potápění také nepřijdou zkrátka. Všeobecný klid tak trochu ruší i jízda na motorovém člunu, leč i tu mají turisté rádi.

Foto: lazy armchair traveller/flickr.com

To by nebyla dovolená, aby nedošlo na dobré jídlo a pití. Jaké lahůdky si můžete dopřát v této oblasti? Na pláži Lighthouse je mnoho restaurací. Většina restaurací má klidný přístup k životu a na jídlo tak můžete čekat i hodinu. Místní rybáři dodávají čerstvé ryby a nechybí ani čerstvé ovoce. Populární je tu i smažené kuře v červené masala pastě s čerstvě nakrájeným chilli. Pálí jako čert, ale kdo rád plive oheň, této pochoutce neodolá. Místní podniky nabízí vynikající keralanská a jiná indická jídla a také výběr kontinentální a čínské kuchyně. Ani vegetariáni nezůstanou o hladu. Zeleninou na všechny způsoby se tu nešetří

Pokud jste tu na dovolené, ubytovat se můžete v mnoha hotelech. K dispozici je například Kovalam Beach hotel, hotel Samudra, Somatheeram Ayurvedic Health resort, Green Valley cottages a další. Kdybychom je měli všechny vyjmenovat, byli bychom tu do rána. 

Je tato oblast bezpečná? Pro plavání je nejvhodnější pláž s majákem. Vlny jsou jemné a moře není příliš hluboké. Plavčíci hlídají chování vln a neváhají včas upozornit plavce. V každém případě se ale vyhněte neobydleným místům podél pláže. 

Foto: Juan Pardo/flickr.com

Pokud rádi fotíte, nudit se nebudete. Zamiřte do přístavu Vizhinjam, kde určitě pořídíte nějaké velkolepé záběry oblasti s přímořskou mešitou v pozadí. Atmosféra je tu velmi živá, rybáří odplouvají na moře nebo naopak připlouvají s úlovkem. V okolí pláží naleznete i celou řadu obchodů prodávajících kvalitní suvenýry. Dejte si ale pozor na podvodníky. Jakmile projevíte zájem o určitý produkt, budou vás sledovat všude, dokud si jej nekoupíte.

Co říci na závěr? Myslím, že vše podstatné jsme shrnuli a nyní je možná čas vyrazit na dovolenou. Nebo o Kovalam alespoň zauvažovat… možná stačí jenom snít a v představách se nechat omývat vlnami a popíjet kokosový drink. Není krásné, že svět nabízí tolik lákavých a nádherných míst? Co říkáte?

Zdroj: wikitravel.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.