Thajský ostrov, kterému se vyhýbají turisté. Stojí vůbec za návštěvu?

Eliška Herinková
Cestování
Foto: commeuneenviedevoyage.fr

Thajsko se řadí mezi nejnavštěvovanější země na světě. Turisté do této země zavítají hlavně za písečnými plážemi s čistou vodou, ve které mohou spatřit různá mořská stvoření, co jinde nenaleznou. Většina návštěvníků míří na známé ostrovy, jako je Phuket či Koh Samui, avšak pokud se chcete vyhnout davům turistů a zažít opravdové Thajsko, pak musíte vyrazit na jiný ostrov, na ostrov Koh Lanta.

Ostrov Koh Lanta leží v provincii Krabi a není to jenom jeden jediný ostrov, ale skupinka asi 50 ostrovů a ostrůvků. Cizinci však navštíví jenom ten největší. I když tento ostrov patří mezi málo navštěvované ostrovy v Thajsku, ani tomuhle ostrovu se nevyhnula turistická vlna. Na severu a západu se nachází velké turistické resorty s mnoha restauracemi. Naopak jižní část ostrova si stále zachovává svoji autentičnost. Pokud tedy chcete vidět pravou tvář Thajska musíte se dostat na jih.

V této části ostrova se nenachází skoro žádný turistický resort. Ubytovat se zde můžete u místních doma. Tento typ ubytování patří k nejlevnějším a zároveň nejzajímavějším. Místní jsou velice usměvaví lidé, kteří si s vámi rádi popovídají, i když anglicky moc neumí. Jsou velice pohostinní, proto můžete čekat, že vám i něco typického pro jejich kulturu uvaří. Možná se u nich vzdáte na pár dnů svého evropského komfortu, ale na tuhle zkušenost nikdy nezapomenete.

Ostrov je nejlepší objevovat na motorce, kterou si můžete půjčit skoro na každém rohu. Místa, která byste měli určitě navštívit, jsou například jeskyně Khao Mai Khaew.  

Dále se můžete podívat do mangrovníkového háje Tung Yi Peng Natural Study & Eco Tourism Centre, který se nachází na jihu ostrova z východní strany. Vedle mangrovníkového háje spatříte velký resort s bazénem u skalnaté pláže s korály. Resort bývá často opuštěný a do bazénu se můžete jít okoupat, i když nejste hosté tohoto resortu. Navíc každou neděli zde probíhá pool party, kde se můžete seznámit s mladou generací.

Mimo jiné můžete navštívit džungli, která vede k velkému vodopádu Bat Cave a Khlong Chak. Můžete zde využít předraženého průvodce, ale zvládnete to i sami, cesta není složitá a Thajci vám rádi poradí.

Nejlepším místem nakonec je národní park Mu Koh Lanta. Sice za něj zaplatíte v přepočtu okolo 140 Kč, ale park je opravdu pěkný, nenarazíte tu skoro na žádné lidi, jen na stezku vedoucí pralesem a opice.

Jelikož je Thajsko známé hlavně pro pláže, tak samozřejmě i na tomto ostrově jich naleznete hned několik. Nejlepší z nich nese jméno Secret Beach. Pláž opravdu odpovídá svému názvu, protože na této pláži jste opravdu sami, jen s rybičkami, které plavou v moři.

Pokud tedy někdy zavítáte do Thajska a chtěli byste si užít opravdové Thajsko s liduprázdnými plážemi, pak je tento ostrov pro vás jako stvořený.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.