3 důvody, proč jet do Mongolska, země jurt, nomádů a pouště Gobi

Eva Lenská
Cestování
Foto: pxfuel.com

Mongolsko je rozhodně zajímavou, pro cestovatele lákavou zemí. Krásná příroda, stepi, poušť Gobi, Altaj, koně, velbloudi a nebe plné hvězd. Proč jet právě tam? Máme tu tři důvody.

Nebe plné hvězd a noci v jurtě

Ger nebo jurta, jak se někdy říká mimo Mongolsko, je jednoduché kulaté obydlí, které používá mnoho etnických skupin ve střední Asii. Ger existuje více než tři tisíce let a jeho konstrukce usnadňuje přenášení i stavbu – ideální pro migrační život kočovníků. Vrstvy plsti a plátna vytvářejí strukturu, která je dobře izolovaná proti chladu nebo dešti a přesto je překvapivě chladná v horkých letních dnech. Pokud vyrazíte do Mongolska a zatoužíte po kočovném životě, nevyhnete se ani nocím v jurtě. Může to působit romanticky a také zároveň dobrodružně. V noci vás čeká vůně divočiny a temné nebe plné hvězd. 

Foto: needpix.com

Okusíte život nomádů

Nomádský život neznamená jen putování v prázdné pustině. Ačkoli mongolská krajina může být drsná, je také velmi rozmanitá a občas hojná. Mongolští kočovníci jsou pastevci, kteří přemisťují svá zvířata na čerstvou pastvu nebo do zimního úkrytu, jak to vyžaduje sezóna. Tento starobylý způsob života nadále praktikuje mnoho mongolských rodin, s dovednostmi a znalostmi předávanými z jedné generace na druhou. Pokud si na to troufáte, můžete také zažít kočovnou tradici, následovat místní nomády buď pěšky, nebo na koni. Na těchto autentických výletech je veškeré vybavení a zavazadla naloženo na tradiční vozíky nebo speciálně trénovaná zvířata. S pastevci jistě okusíte i místní kuchyni. Napijete se kumysu nebo čaje s tukem a solí. Ochutnáte knedlíčky buuz nebo chorchog.

Foto: Pierre Prakash/flickr.com

Historie a vzpomínky na Mongolskou říši

Středoasijské stepi produkovaly četné odlišné kultury po mnoho tisíců let. Zajímavé je, že údolí Orkhon zahrnuje také bývalé hlavní město mongolské říše Karakorum a také nejstarší mongolský dochovaný buddhistický klášter Erdene Zuu. Byl postaven v šestnáctém století a byl centrem Gelugovy školy tibetského buddhismu v Mongolsku. Jako milovníci historie a kultury dále můžete vidět například známe planoucí útesy Bayan-Dzak, poušť Gobi, zajímavá muzea a galerie v Ulánbátaru, klášter Gandan, Zelený palác a chrám Maháradžů

Foto: wikimedia

Samozřejmě, že krásné Mongolsko nabízí mnohem víc, nicméně doufáme, že jsme vás alespoň trochu nalákali. Vydejte se na cestu za dobrodružstvím, historií i čistou, leč drsnou, přírodou. 

Zdroj: nomadicjourneys.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.