Vietnam skrývá mnoho krásných pověstí. Nyní na nás čeká Pagoda Thien Mu a legenda o staré paní

Eva Lenská
Cestování
Foto: de.wikipedia.org

Vietnam skrývá mnoho krás a mnoho zajímavých legend i pověstí. Také pagoda Thien Mu má svůj bájný původ. Pokud vás zajímá, jak vznikla, pak se směle pusťte do čtení.

Pagoda Thien Mu se nachází nedaleko města Hué a leží na levém břehu Voňavé řeky (Sông Hương nebo také Hương Giang). Blízké okolí je plné krásných scenérií. Věž pagody je 21 metrů vysoká a poblíž stojí i chrám a klášter.

Stavba byla postavena v roce 1601 a následně rekonstruována v roce 1844. Ke vzniku pagody se váže pověst, kterou jsem vám v úvodu slíbila. Tak tady ji máte.

Foto: flickr/Mark Turner

Na místo, kde dnes pagoda stojí chodívala pravidelně stará paní. Sedávala na kopci a tvrdila, že právě na tomto místě postaví velký vládce pagodu, která přinese mír a bohatství celé zemi. Jakmile to dořekla, zmizela v oblacích. Když se to dozvěděl Nguyen Hoang, guvernér provincie Thuan Hoa, nechal stavbu zbudovat. Proto se pagoda jmenuje Thien Mu, což v překladu znamená „Pagoda staré paní“. 

Ještě nesmíme zapomenout na zajímavou maličkost, a to, že v blízkém buddhistickém chrámu najdete zvon, který váží 2000 kg. Není to tedy žádný drobeček.

Podstatné je i to, že v okolí prý vládne pokoj a jemné šumění vlnek zmíněné Voňavé řeky. Pokud tedy hledáte krásu, klid a vůni starých památek, bude Hué a pagoda Thien Mu pro vás to pravé.

Zdroj: drsavta.com, orientalarchitecture.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.