Jaká úžasná zvířata můžete potkat na Srí Lance? Největším lákadlem je slon cejlonský

Eva Lenská
Ostatní
Foto: pxfuel.com

Rozhodli jste se cestovat po Srí Lance a k tomu poznávat nejen místní kulturu, ale i zvířata? Pak se s námi podívejte, jaká tam můžete najít.

Slon cejlonský

Slon cejlonský (Elephas maximus maximus) se vyskytuje pouze na Srí Lance. Má tmavší barvu a jen výjimečně má kly. Tento slon je jedním ze tří druhů asijských slonů. Většina návštěvníků ostrova se vydává za sledováním slonů na safari nebo na návštěvu sloního sirotčince. Sloni jsou důležitá a posvátná zvířata na Srí Lance a jsou chráněni. Nedoporučuje se jezdit na slonovi s dřevěným sedadlem, protože to slony bolí, ani se nedoporučuje je pronásledovat v džípu, když se s nimi setkáte na silnici. Slony lze vidět ve většině národních parků a místo, kde se koná velké shromáždění slonů, je v národním parku Minneriya. Začátkem 20. století jich na Srí Lance bylo okolo deseti tisíc.

Foto: pxfuel.com

Levhart cejlonský

Levhart cejlonský (Panthera pardus kotiya) je poddruh levharta, který se vyskytuje pouze na Srí Lance. Nejvíc se jich nachází v nachází v národním parku Yala a v národním parku Wilpattu. Je to samotářský lovec, jenž na Srí Lance nemá kromě člověka přirozeného nepřítele. Pokud vyrazíte na safari, nelze spoléhat na to, že jej potkáte, často to závisí i na vašem průvodci a jeho úctě k přírodě. Není tak plachý jako jiní levharti, před člověkem tolik neprchá. Bohužel se však musí vyhýbat pytlákům. 

Foto: Dinuka Kavinda/flickr.com

Langur šedý

Langur šedý (Semnopithecus priam) je zajímavý druh opice žijící v jihovýchodní Indii a na Srí Lance. Žije na stromech, proto se jim říká listové opice. Má krátké bělavé vousy a černé obočí. Nebojí se usadit i blízko lidských obydlí. Můžete jej potkat například v národním parku Yala. Komunikují různými zvuky jako chrochtání, pištění nebo zvuk připomínající kašel. Bystrým zrakem snadno spatří predátory a schovají se v korunách stromů.

Foto: wikipedia.org

Páv korunkatý

Páv korunkatý (Pavo cristatus) pochází z Indie a na Srí Lance je považován za jedno z nejkrásnějších a nejposvátnějších zvířat. Jelikož samice není tak krásně barevná jako samec, byla často lovena kvůli masu. Některé hotely na Srí Lance mají ve svých zahradách pávy a pávice. Tito ptáci rádi předvádějí svůj chvost a pózují turistům jako modelové!

Foto: pickpik.com

Zdroj: theculturetrip.com, en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.