Cheongsando – malý jihokorejský ostrov, který žije pomalým tempem

Eva Lenská
Cestování
Foto: jeong woo Nam/flickr.com

Krásy přírody nás lidi nikdy neomrzí. Proto se dnes zaměříme na kouzelný zelený, vlastně v určitém smyslu i modrý, ostrov Cheongsando.

Cheongsando je malý ostrov s krásnou přírodou, který se nachází v provincii Jeolla. Často se o něm mluví jako o modrém ostrově, neboť ho krášlí zářivě modré moře a také hory v různých odstínech modři. Pro mnoho lidí je to však i věčně zelený ostrov, protože bývá zelený od jara do zimy. Může se pochlubit smaragdově zelenými kopci, terasovitými rýžovými poli a lány zeleného ječmene. Obklopují ho ostrovy Daemodo, Somodo, Yeoseodo a Jangdo.

Ostrov má poklidnou atmosféru. Pole obepínají tradiční kamenné zdi a návštěvníci se mohou procházet po blátivých cestách. Rybáři tu loví ryby a ušně, ze kterých se připravují místní speciality. Farmáři obdělávají svá políčka stejným způsobem jako po celá staletí. Stroje používají jen zřídka. Čas tu běží pomalu a nabízí únik z uspěchaného městského života. Pokud chcete na dovolené relaxovat, je Cheongsando tou nejlepší volbou.

Na ostrov se dá dostat trajektem z přístavu Wando, cesta trvá zhruba 50 minut. Každý rok v dubnu se tu koná Festival pomalé chůze. Během tohoto festivalu mohou návštěvníci poznat jedinečné tradice, které se na ostrově udržují, a užívat si nádherného výhledu na modré moře. Podél silnic bývají vysazeny sedmikrásky, macešky, fialky a další oblíbené jarní květiny, aby se tak vytvořily pestrobarevné stezky.

Tento romantický ostrov je mimo jiné známý i pro nekonečná žlutavá pole řepky, táhnoucí se přes kopce až do modrých vod. Ten pohled si jistě vybaví diváci seriálu Spring Waltz, který se tu natáčel v roce 2006. Také se tu točil film Seopyeonje a seriál Scent of a Woman.

Foto: Jens-Olaf Walter/flickr.com

Ostrov zatím navštěvují spíše Korejci, než zahraniční turisté, což je škoda, ale to se může časem změnit, protože Cheongsando má opravdu co nabídnout. Dokonce i nějaké místní dobroty a lahůdky. Na čem si tedy může takový turista pochutnat?

Mořské řasy z Wando představují 80% celkové produkce Koreje, tudíž vám je tu také nabídnou. O ušních jsme se již zmínili a jen dodáme, že ušně z této oblasti mají velmi dobrou kvalitu, protože se živí řasami bohatými na živiny. Domů si je kvůli celním předpisům odvézt nemůžete, ale sušené mořské řasy a sušené mořské plody ano. Můžete je pak darovat příbuzným a přátelům jako dárek z cest. Milovníci citronového čaje a extraktu si také přijdou na své, neboť citrony z Wando jsou též vyhlášené. A čerstvé ryby, to je také zdravá a dobrá pochoutka.

Dalším turistickým lákadlem je i legendární Beombawi neboli Tygří skála. Pověst praví, že tygra, který kdysi dávno na ostrově Cheongsando žil, vylekal vlastní řev, stoupající až na skálu, natolik, že z ostrova prchl. Vzhledem k tomu, že kompasy v blízkosti skály kvůli silnému magnetismu nefungují, je také nazývána Skalou záhad.

Máte rádi rýži? Tady vám bude růst přímo před očima. V minulosti byla rýže vzácná a drahá, tak se obyvatelé ostrova Cheongsando rozhodli, že dají k dispozici více půdy pro pěstování rýže. Vytvořili již zmíněné rýžové terasy, které jsou podepřeny kamennými stěnami a které jsou často přirovnávány k těm na Bali a na Filipínách. 

Foto: Jens-Olaf Walter/flickr.com

Kdy ostrov navštívit? Nejlépe na jaře, už kvůli Festivalu pomalé chůze a kvetoucí řepce. V tu dobu je moře krásně jasně modré a ten pohled za to stojí. Návštěvu ostrova lze doporučit rovněž nadšeným rybářům a milovníkům kouzelných západů slunce. A také všem, kteří chtějí v této uspěchané době alespoň na okamžik zpomalit.

Zdroj: en.wikipedia.org, postcardstohanoi.com, cezzsykoreanophile.blogspot.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.