Vietnamský Národní park Ba Be je rájem pro milovníky přírody. Nachází se tu Vdovin ostrov

Eva Lenská
Cestování
Foto: Rod Waddington/flickr.com

Vietnam je země, kde můžete nalézt několik úchvatných přírodních parků a rezervací. Dnes si představíme jeden z nejkrásnějších.

Národní park Ba Be, kterému se také přezdívá jezerní kraj Ba Be, byl založen v roce 1992. Celková rozloha parku činí zhruba 7000 hektarů a tento ráj se nachází asi 240 km severozápadně od Hanoje. 

Vietnamsky se park správně nazývá Hồ Ba Bể, což v překladu znamená „tři jezera“. Tyto tři jezera jsou navzájem propojená širokými kanály a říká se jim Pe Leng, Pe Lu a Pe Lam. Celková délka spojených jezer je 8 kilometrů a hloubka 35 metrů. Během období sucha vytéká voda z jezer do řeky Nang. Hladina bývá klidná, takže výlet lodí může být pro turisty i místní obyvatele báječným zážitkem.

Porost národního parku se skládá především z vápence a zeleného lesa. V tomto čarovném ráji byl zaznamenán výskyt 65 druhů savců, 233 druhů ptáků, 43 druhů plazů (dokonce i kobry královské). Také tu můžete vidět asi 354 druhů pestrých motýlů a v jezeře žije kolem 106 druhů ryb. Lov zvěře či ryb je tu ovšem zakázaný. Výjimku mají pouze místní rybáři, kteří mají platné povolení. Kromě zvířat a plazů tu vědci nalezli více než 550 známých rostlinných druhů. 

V severní části parku se nachází jeskyně Hang Puong. Ta je 50 metrů vysoká a asi 300 metrů dlouhá. Protéká jí řeka Nang a návštěvníci si tam tedy mohou vychutnat plavbu na lodičkách. Kromě jeskyně se lze pokochat i nádherou vodopádu Dau Dang. Na hladině jezera je ještě jedna zajímavost. Malý kuželovitý ostrůvek. Říká se mu Vdovin ostrov. Podle místní pověsti býval kdysi ostrůvek domovem staré vdovy a byl ušetřen při povodních díky božímu zásahu.

Foto: Gavin White/flickr.com

V některých osadách na území národního parku se dá zařídit nocleh, který zahrnuje stravu u domorodých obyvatel. Jídlo se většinou skládá z čerstvě nalovených sladkovodních ryb a rýže. Přespat budete moci v domech na kůlech. Jen přehnanou hygienu zde nečekejte. Každopádně je jisté, že na takový zážitek dlouho nezapomenete. 

Zdroj: wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.