Ho Quyen neboli aréna tygrů a slonů, byla postavena pro pobavení vznešeného obecenstva

Eva Lenská
Cestování
Foto: vi.wikipedia.org

Vzpomínáte si na populární gladiátorské zápasy? Ano, i takovým způsobem se kdysi bavil dav. A věděli jste, že Vietnamu bývalo něco podobného? Tak se na to spolu podíváme.

Aréna Ho Quyen byla postavena roku 1830 za vlády císaře Minh Manga. Vznikla proto, aby se vznešené obecenstvo mělo čím bavit. Neměla nikdy rozměry římských arén, ale je raritou v dějinách asijské architektury. 

V této aréně bojovali sloni a tygři. V tradiční vietnamské kultuře byli tygři považováni za bestie a škodnou, která loví nebohá zvířata a lidi. Za to sloni byli bráni za vznešená zvířata, která měla znázorňovat prestiž a mužnost královské rodiny. Proto musel v zápase vždy zvítězit slon.

Jak ale mohl slon vyhrát nad tygrem jenom tak? Byla to krutá podívaná. Tygr býval totiž před zápasem omámen a byly mu vyndány tesáky. Někdy byla šelma i přivázaná. Prostě se zápas zmanipuloval ve prospěch slona, který nakonec tygra ušlapal.

Tyto zápasy se obvykle konaly jednou za rok a poslední se konal v roce 1904. Královští sloni se však chovali až do roku 1945. Bohužel je tato lokalita již dosti zpustlá, ale i přesto je turisty navštěvovaná. Stále tu můžete ještě vidět klece podrápané od tygřích drápů. Každopádně je dobře, že tento krutý zvyk skončil. 

Zdroj: orientalarchitecture.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.