Letní palác v Pekingu býval hlavním sídlem královské rodiny

Cestování
Foto: shutterstock

Letní palác (čínsky: Yihe Yuan 頤和園) je palác v Pekingu v Číně. Palác leží u kopce Dlouhověkosti a Kunmingského jezera a pokrývá plochu 2,9 čtverečných kilometrů. Tři čtvrtiny z jeho rozlohy jsou pokryty vodou.

V prosinci 1998 byl palác zahrnut na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. To prohlásilo Letní Palác za mistrovské dílo čínského designu krajiny a zahrad. Přírodní krajina kopců a vody je v kombinaci s umělými prvky jako jsou pavilony, haly, paláce, chrámy a mosty, což tvoří harmonický soubor výjimečných estetických hodnot. Místo je oblíbenou turistickou destinací, ale slouží také jako rekreační park.
 
Sídlo se nachází severozápadně od centra Pekingu a je snadno dostupné. Park u Letního Paláce je největším a nejlépe zachovalým parkem v Číně.

Foto: wikimedia.org

Stavba byla zahájena v roce 1750 a to jako luxusní královská zahrada pro královské rodiny. Ty si tu mohly odpočinout a užívat si zábavy. Později, na konci dynastie Čching, se palác stal hlavním sídlem královské rodiny.

Zahrada bohužel neunikla řádění anglofrancouzskými spojeneckými silami a byla zničena požárem. Podle historických dokumentů byl tehdy její původní název Qingyi Garden. Na Yihe Yuan bylo sídlo přejmenováno až po své první rekonstrukci v roce 1888. V roce 1900 palác utrpěl další ránu a v příštích dvou letech byl znovu obnovován. V roce 1924 byl palác zpřístupněn veřejnosti.

Zdroj: wikipedia.org, travelchinaguide.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.