Národní park Kanha v Indii: místo, kde lze spatřit tygra

Eva Lenská
Cestování
Foto: wikimedia.org

Národní park Kanha je jednou z největších přírodních rezervací v Indii. My se tam teď vydáme na návštěvu a možná potkáme i tygra!

Národní park Kanha se nachází v okresech Mandla a Balaghat v Madhya Pradesh. Rozkládá se na celkové ploše 2059 km² a je domovem více než 200 tygrů a leopardů. Žádná indická přírodní rezervace vám s takovou jistotou nezaručí, že uvidíte tygra. Proto polovina turistů navštěvuje park pouze kvůli tygrům.

Národní park Kanha vznikl v roce 1955 a v roce 1974 byl v rámci Projektu tygr vyhlášen za tygří rezervaci. Centrální části údolí Kanha byly však už v roce 1933 označeny jako přírodní rezervace. Léta jsou zde teplá a rtuť teploměru kolísá mezi 40,6 °C a 23,9 °C. Zimy jsou sice chladnější, ale příjemné, teploty se pohybují mezi 23,9 a 11,1 stupni Celsia. Nejlépe uděláte, když park navštívíte v období dubna až června nebo od listopadu do ledna. Od července do září je park uzavřen.

V parku najdete travnaté louky, rozlehlé pastviny, smíšené lesy a řeky Sulkum, Banjar a Nilu. Pokud rádi fotografujete, park nabízí mnohé kouzelné výhledy, které stojí za zvěčnění. Mezi zvířata, která v parku můžete potkat, patří kromě tygrů a leopardů, i medvědi, barasingy (druh jelena), antilopy, opice, lišky, hyeny, vlci, šakali, vydry, zajíci a další zástupci fauny.

Kromě výše uvedených zvířat se v národním parku nachází více než 200 druhů ptáků. Mezi nejdůležitější patří volavka popelavá, ibis černý, páv obecný, jestřáb a orel. Nalezneme tu však i holuby, datly, papoušky a ledňáčky. Taková nabídka jistě potěší pozorovatele ptáků, kteří se mohou vybavit dalekohledy a spolu s místní pozorovací skupinou zažít nečekané zážitky.

Turisté si také mohou najmout džípy a cestovat směle po parku. Kromě toho tu mají k dispozici i sloní safari, ovšem tady je třeba počítat s velkým zájmem a zamluvit si toto dobrodružství včas. Co ale dělat, pokud opravdu potkáte tygra? Nejspíš budete mít husí kůži po celém těle. Při pozorování tygrů ale musíte být naprosto zticha. Pokud je nebudete rušit, neublíží vám. 

Do parku je možný přístup (za poplatek a pouze s průvodcem) ze tří vstupních bran, ve směru od nejbližšího většího města – Jabalpuru je nejlépe přístupná brána v Kisli, která leží ve vesnici Khatia. Pokud se tam tedy jednou vydáte, náležitě si všechny místní přírodní krásy vychutnejte.

Foto: wikimedia.org

Zdroj: capertravelindia.com, wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.