Poznejte nádherný korejský tradiční oděv hanbok, který si může dnes obléct každý

Simona Šramová
Kultura
Foto: Canva / pixelshot

Hanbok je jedním z nejkrásnějších oděvů na světě a je oblíbený již více než 2000 let. Určitě jste už viděli svého oblíbeného K-pop idola či herce v korejském seriálu oblečeného v hanboku. V článku si povíme o jeho historii, symbolice a budoucnosti. Můžeme si ho obléct i my?

Hanbok je po staletí nedílnou součástí korejského života. Od starověku byl Korejský poloostrov ovlivněn kulturou Scythian, kočovnými lidmi obývajícími region Skytie v Eurasii. Nejstarší vizuální zobrazení hanboku lze vysledovat do období Goguryeo (37 p.n.l. – 668 n.l.). Základní konstrukce hanboku zůstala léty stejná: od začátku se skládala ze dvou částí, horní a spodní, jen design a struktura byly upraveny podle příslušné éry, standardů krásy či posunů v kultuře. Jako každé oblečení, i hanbok prošel úpravami v souladu s nejnovějšími trendy. Zde se Čína, Japonsko a Korea navzájem ovlivňovaly.

Během vlády dynastie Joseon bylo velmi ceněno studium v ​​zahraničí. Oděvy královského paláce a úředníků převzaly prvky z dynastie Ming (1368 – 1644), zatímco vzory a detaily zobrazovaly korejský tradiční styl a půvab. Hanbok, který nosí Korejci dnes, se podobá tomu ze střední až pozdní dynastie Joseon s úzkým vrchním topem a volnější spodní částí. Koncem 19. století se Korea liberalizovala a otevřela své přístavy světu. Během období modernizace zvaného Gaehwagi bylo pro tradiční korejský oděv určeno jméno hanbok. Tak se měl lišit od oblečení západního a japonského stylu. Prostřednictvím reforem Gabo v letech 1894 a 1895 se rozdíl mezi vrstvami v korejské společnosti v rámci oblečení oslabil a hanbok se stal jednodušším. Zatímco Jižní Korea si ponechala slovo hanbok, v Severní Koreji oděv nazývají choson-ot.

Jak vypadá hanbok? Pro ženy se hanbok skládá z jeogori (saka) a chimy (sukně), což vytváří líbivý tvar zvonu, kdy se žena při chůzi jakoby vznáší, čímž je hanbok jedinečným a velmi snadno rozeznatelným ve světě. Muži nosí kalhoty baji a klobouk gat. K výrobě tradičního oděvu se používal odjakživa různý materiál. Pro královskou vrstvu to bylo hedvábí či satén, který reprezentoval sílu a autoritu. Totéž platilo pro šlechtu a vysoko postavené úředníky. Běžní Korejci nosili oděv vyrobený z konopí a bavlny, což odkazovalo na jejich nuzný původ.

Barvy jsou nedílnou součástí charakteru nositele hanboku a jeho společenského postavení. Vycházelo se z korejského barevného spektra Obangsaek. Je to schéma pěti tradičních barev. Znamenají pět hlavních směrů, které vytvářejí harmonii. Modrá představuje východ a zároveň dřevo. Červená jih a oheň. Žlutá střed a země. Bílá západ a kov a černá sever avodu. Členové královské rodiny a šlechty nosili mnoho barev, zatímco obyčejní Korejci měli bílý hanbok. Bílá se přenesla i do pozadí státní vlajky Jižní Koreje, která symbolizuje korejský lid. Na oděvu jsou utkány různé vzory, které odkazovaly na postavení toho, kdo ho nosil. Na svatebním hanboku jsou vyšité pivoňky zobrazující čest a bohatství a granátové jablko symbolizující plodnost. Mýtický drak a fénix jsou nedílnou součástí oděvu královské rodiny či vysoko postavených úředníků. Elegance korejské estetiky se prolíná v rovnováze zakřiveného baerae (spodní linie rukávu saka) a ostré dongjeong (bílá podšívka límce saka). Jednoduché linie hanboku jsou velmi přitažlivé pro lidské oko.  

K hanboku se nosí příslušné boty. Pro ženy jsou to kkotshin (hedvábné boty s květinovou výšivkou), unhye (nízké hedvábné boty zdobené kousky hedvábí ve tvaru oblak) a dinghy (nízké kožené boty se spirálovým vzorem). Muži nosili heukhye (flísové a kožené boty) a taesahye (boty ze zvířecí kůže s hedvábím). Běžní Korejci nosili slaměné boty. K ochraně nohou se nosily bílé ponožky beoseon. Hanbok sám o sobě vypadá elegantně, ale ženy dokáží vylepšit design velkým množstvím doplňků, jako norigae (ozdobný hrozen, který je připevněn ke goreu, šňůrce na kabátu nebo sukni) či daenggi (hrubá, bohatě zdobená stuha), baesshi-daenggi (oživující kousek látky, který se nosí na hlavě společně s daenggi), nebo binyeo (vlásenka vyrobená ze dřeva, jadeitu, zlata či kostí, která drží drdol). Oblečení Korejců se lišilo podle věku, pohlaví a situace člověka.

Kdy se hanbok nosí? I když už není součástí každodenního života Korejců, nástupem vlivu módy západní kultury úplně nezmizel. Nosí se při oslavách a svátcích, jako je lunární Nový rok, první narozeniny dítěte, 61. narozeniny, Chuseok, svatba či pohřeb. V zahraničí se stal hanbok populárním díky K-popu a K-dramatům, kdy osobnosti zdraví fanoušky během svátků oblečeni v tradičním oděvu. Pokud by si cizinec chtěl vyzkoušet hanbok, může? Ano. Korejci nepovažují hanbok na cizinci za něco špatného. Naopak to vnímají jako projev respektu ke korejské kultuře a lidu. Turista si může zapůjčit hanbok a takhle oblečený vstoupit do paláců Gyeongbokgung a Changgyeonggung bez vstupného.

Můžete si zapůjčit i královskou obdobu hanboku gonryongpo. Hanbok je možné si také pořídit za nemalý peníz. Autentický hanbok se doporučuje kupovat v korejských specializovaných prodejnách. Pokud najdete hanbok za nízkou cenu, připravte se na zklamání. Půjčovny hanboků se nacházejí vždy v blízkosti turistických atrakcí. Jak se obléká hanbok? Není to jen kus oblečení, ale je to příběh, historie a reprezentace korejského ducha. Začíná se spodním prádlem. Než si obléknete hanbok, ujistěte se, že máte správné spodní prádlo. To je nezbytné k tomu, aby hanbok držel správný tvar. V závislosti na pohlaví následně oblečte buď kalhoty baji, nebo sukni chimu. Musí pohodlně sedět v pase. Pak přichází na řadu sako jeogori. Ujistěte se, že dobře sedí a stuhy jsou svázány do krásného uzlu otgoreum. Pak už vše doplní doplňky jako obuv a spony do vlasů.

Hanbok si během několika tisícileté historie prošel několika změnami a pokračuje ve vývoji i dnes. Specializovaní designéři chytře proměnili motivy na nositelné kousky pomocí materiálu jako bavlna, len, kůže a krajka, aby přetvořily tradiční vzor a formu. Současné úpravy tradičních korejských oděvů si získaly pozornost na mezinárodní módní scéně a výrazně ovlivnily renomované Módní týdny v Paříži či New Yorku. Jihokorejští designéři Leesle Hwang a Kim Hye Soon pozměnili klasiku na pohodlnější nošení. Šaty mají tradiční vzory a struktury v jednoduché bavlně, lně či kůži.

V roce 2015 představil Karl Lagerfeld kolekci Chanel inspirovanou korejskou královskou rodinou v Soulu. I venezuelská značka Carolina Herrera se spojila s jihokorejskou vládou v roce 2016, aby vyrobila tři hanboky na míru, které jsou dodnes vystaveny v Muzeu umění a designu v New Yorku. Matka kanadské herečky Sandry Oh Jeon Young Nam si zase oblékla hanbok na udělování cen Emmy v roce 2018. Mnozí považují takové modernizování hanboku za urážku, ale někteří jsou naopak přesvědčeni, že novodobé verze hanboku zachovávají jeho tradici. Odpovídá tak moderním trendům a je zjednodušenou verzí přizpůsobenou pro každodenní nošení. S nárůstem popularity moderního hanboku několik organizací včetně Ministerstva kultury, sportu a cestovního ruchu, Centra rozvoje Hanboku a KOFICE iniciovalo projekt „Hanbok Digital Runaway“ s podtitulem „HANBOK WAVE“. Projekt zahrnuje internetový obchod s renomovanými značkami uznávanými pro současné vzory hanboku. Cílem projektu je upozornit na moderní hanbok a posílit jeho existenci přes digitální platformy.

Hanbok se těší velké pozornosti také díky hvězdám K-Popu. Skupina BTS nosila tradiční hanbok na mezinárodních koncertech, čímž se stala reprezentantem korejského kulturního dědictví na globální scéně. Příkladem je vystoupení BTS v hanboku před palácem Gyeongbokgung v pořadu Jimmyho Fallona s písní Dynamite, která se těšila obrovskému zájmu. Krásu moderního hanboku předvedla také skupina BLACKPINK v klipu k písni How You Like That. Návrhářka Kim Dan Ha, kreativní žena, která stojí za inovativním hanbokem, si získala širokou pozornost veřejnosti. Klip jí pomohl zvýšit povědomí o její značce, čehož využívá k vytváření stále nových designů hanboku, čímž si upevňuje své místo v módním průmyslu. Nemluvě, že existuje obrovské množství historických korejských dramat, které zobrazují nádheru tradičního hanboku na pozadí poutavého a velmi často dojímavého příběhu.  

Zdroj: thekoreaninme, mcst.go.kr, koreatravelpost

Diskuze uzavřena.