Proč tolik mladých v Jižní Koreji uvažuje o sebevraždě?

Eva Lenská
Ostatní
Foto: takasuii/flickr.com

Téměř 34 procent jihokorejských adolescentů uvažovalo o sebevraždě! Jaké k tomu měli důvody? Proč mladí lidé, kteří mají všechno před sebou, nechtějí žít? Podívejme se na smutné výsledky loňského průzkumu.

Průzkum Národního institutu pro politiku mládeže, který se konal v červnu až srpnu loňského roku, odhalil smutná fakta. Téměř 34 procent jihokorejských adolescentů uvažovalo o sebevraždě kvůli tlaku, který zažívají při studiu. Průzkumu se zúčastnilo 9060 žáků základních a středních škol.

Výsledky ukázaly, že zhruba 33,8 procent dotázaných uvedlo, že v předchozím roce uvažovali o tom, že si vezmou život. Za jakého důvodu?Největším důvodem byl tlak, který souvisel se studijními úspěchy (37,2 procent). Dále si mladí dělali starosti s budoucností a kariérou (21,9 procent). Asi 17,9 procent studentů trápily rodinné konflikty. 

Průzkum také ukázal, že 45,6 procent jihokorejských adolescentů tráví každý den více než tři hodiny studiem, zatímco 44,2 procent mladých uvedlo, že mají denně méně než dvě hodiny volného času. Studenti jsou tedy vystaveni hroznému životnímu stylu. Nemají čas na spánek, odpočinek a sport. Mnozí přiznali, že nikdy necvičí. Zhruba 28,8 procent studentů snilo o ukončení školy.

Přibližně 26 procent respondentů uvedlo, že zažívají fyzické násilí od rodičů a 31,3 procent mladých přiznalo, že je rodiče trápí nadávkami a slovními útoky. Asi 12 procent studentů muselo snášet tělesné tresty od svých učitelů.

Celkem 11 procent dotázaných sdělilo, že pracovali na částečný úvazek, ale 57,5 ​​procent bylo zaměstnáno bez legální pracovní smlouvy. Pět procent adolescentů zažilo sexuální obtěžování a posměch spolužáků.

Výsledky průzkumu také naznačily, že 44 procent dospívajících respondentů nevědělo nic o existenci Úmluvy OSN o právech dítěte, zatímco 30 procent uvedlo, že nevědělo o Korejské národní komisi pro lidská práva, což je docela alarmující.

Jak je vidět, mladí Jihokorejci opravdu nemají na růžích ustláno a je smutné, že musí prožívat tolik stresu a trápení. Co myslíte, že by jim pomohlo?

Zdroj: koreabizwire.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Barbora Kudrnová

    V Koreji aspoň dělají o mladých průzkum, v Čechách jsou všem u zad úplně. Myslí se jen na důchodce, teda aspoň podle médií a vlády to tak vypadá. Je fakt, že u nás není až takový tlak na školu a kariéru, ale zas tu je hromada rodičů alkoholiků a zadlužených rodin, fyzických trestů a sexuálně obtěžovaných tu bude možná i víc, protože tu je i víc primitivů, pro které je i MeToo výmysl atd.

  2. Michala Tutschová

    Evidentně více informací jaká mají práva (aby s tím mohli pracovat) a když ani to nepomůže, tak změna systému. 33% to je neskutečný číslo, s tím by společnost už opravdu něco měla dělat.