Ryba fugu: unikátní lahůdka nebo smrtící past pro labužníky

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: George N/flickr.com

Máte rádi adrenalin natolik, že byste potřebovali pořádnou dávku vzrušení i u stolu? Pokud ano, tak si v Japonsku dopřejte smrtící, ale i lahodnou rybu Fugu.

Ryba Fugu nebo také Takifugu (v překladu říční prase) patří do rodu čtverzubců a živí se mlži, planktonem a drobnými korýši. Není to velká ryba, ale zato je velice jedovatá. A právě svou jedovatostí láká labužníky z celého světa.

Zajímavé je, že pouze Japonci vyvinuli speciální a velice náročný proces úpravy, aby ji mohli podávat v restauracích. V Japonsku funguje asi 1000 restaurací, kde je tato nebezpečná ryba k dostání a kuchaři, kteří ji připravují, musí absolvovat speciální školení.

Takové školení trvá 2-3 roky. Skládá se z teoretické a praktické části. Kdo udělá jedinou nepatrnou chybičku, je vyloučen. Vždyť jde přece o život, tak jaképak ohledy! Každý rok proto uspěje asi jen 30% uchazečů. Kuchání ryby navíc připomíná chirurgickou operaci. A jedovaté vnitřnosti se musí náležitě zlikvidovat.

Foto: wikimedia.org

Je to zvláštní, ryba sice každý rok připraví několik odvážlivců o život, ale přesto po ní poptávka roste. Možná je to nový druh adrenalinového sportu. A navíc má prý Fugu delikátní chuť. Je to právě malé množství jedu, které vytváří onu unikátní chuť rybího masa. Jed se nachází hlavně v játrech, kůži a některých dalších orgánech, proto tyto orgány nesmí být při přípravě poškozeny. Pro představu, k usmrcení dospělého muže by stačilo množství jedu o velikosti špendlíkové hlavičky. V porovnání s kyanidem je tato látka 1200krát smrtelnější.

Tahle pochoutka rozhodně nebude pro slabé povahy. Každý, kdo začne jíst, jen doufá, že neucítí podezřelé mravenčení kolem úst, což je prvním z příznaků otravy. Nebezpečná látka se nazývá tetrodotoxin a způsobuje postupné ochrnutí svalstva. Oběť otravy se udusí při plném vědomí a žádný protijed není znám. Léčba otravy spočívá v umělém dýchání přístrojem, dokud nepominou účinky jedu.

A jak se tato smrtonosná lahůdka podává? Servíruje se ve tvaru květů nebo také jako sašimi, což jsou tenoučké plátky syrového masa. Nebo se dusí a griluje s omáčkou teriyaki. Také se namáčí do sójové omáčky. Chutí prý připomíná kuře. Obvykle se jí jenom v zimě. Takže za pár měsíců máte příležitost. Ale dejte si pozor. Pojídání této ryby se totiž dá směle přirovnat k proslulé ruské ruletě. Taková pochoutka však přijde dost i draho (v některých restauracích až na 1000 dolarů), proto si dobře rozmyslete, zda to za ten hazard se životem vůbec stojí. 

Zdroj: en.wikipedia.org, foodsided.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.