Čínské deštníky z voskovaného papíru a jejich cesta do světa

Kultura
Foto: Shutterstock

Známé čínské deštníky z voskovaného papíru jsou dnes známé po celém světě. Populární jsou v mnoha zemích Asie. Pojďme si o nich říci něco bližšího.

Deštníky z voskovaného papíru (油紙傘) hrají důležitou roli zejména v životě lidí z taiwanského Hakka. Kromě úkrytu před sluncem a deštěm jsou také symbolem štěstí.
 
Město Hakka v Meinongu v jižním Taiwanu je známé díky svým deštníkům z voskovaného papíru. Vidět tyto lidi, jak se prochází po městě s deštníkem v ruce, je velmi běžným úkazem. Deštníky představují nejen lásku místních obyvatel k jejich rodnému městu, ale i hrdost pro jejich schopnosti a umění.
 
Tyto deštníky jsou populární i na pevninské Číně. Jejich výrobci se podařilo vytvořit nový druh materiálu ze dřeva – papír. Tento materiál umožnil vytvoření vysoce stylizovaného, dekorativního a lehkého deštníku. Olejová vrstva papíru zajišťuje dokonalou izolaci, takže deštníky jsou vhodné nejen jako úkryt před sluncem v parných dnech, ale také před deštěm. Tyto deštníky se staly pomalu populární v mnoha asijských zemích. Především v Japonsku, ve Vietnamu, v Koreji, v Laosu či v Thajsku.
 
V historii se podle výšky a barvy deštníku mohli snadno rozpoznat jeho nositelé. Členové královské rodiny používali žlutou či červenou barvu. Šlechta a bohatí měli deštníky modré.

Foto: Shutterstock

V dnešní čínské a japonské společnosti mají deštníky velký tradiční význam. Jsou jednou z nejdůležitějších položek při svatbách, kterými jsou prezentovány nevěstiny družičky. Při příjezdu nevěsty by měly družičky nevěstu deštníky zakrýt před zlými duchy. Symbolizují požehnání, ochranu před zlými duchy a přání velkého potomstva. Fialové deštníky symbolizují dlouhověkost pro starší osoby. Bílé se používají na pohřeb. Jako součást rituálního obřadu dostávali deštníky též 16letí chlapci. V Japonsku jsou používány zejména jako rekvizity při tradičních tancích a čajových obřadech.
 
Krása čínských papírových deštníků měla také velký vliv na vývoj po celém světě. Jejich elegantně vytvořený design a materiál a jejich baldachýnové vzory, často představující přírodu, zvířata, květiny, draky či krajiny, se rychle dostaly přes obchodní cesty až do vzdálené Evropy. Italská i francouzská šlechta tento trend rychle přijala a snažila se jím okouzlit. Začali vyrábět i své vlastní. Deštníky a slunečníky se pak vyráběly napříč celou Evropou a později se dostaly do celého světa.
 
Papírové deštníky dnes představují jeden z nejznámějších čínských tradičních vývozů. Častou jsou turistům nabízeny různými obchodníky na každém rohu. Obecně se věří, že nejslavnější a nejlepší čínské deštníky pocházejí z krásného města Hangzhou, bývalého hlavního města starověké Číny, známého po celém světě 1000letou prosperitou a neuvěřitelnými přírodními scenériemi.

Zdroj: taiwan.net.tw, umbrellahistory.net, wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.