Rýže je bohyní mezi korejskými pokrmy. Proč je tak oblíbená a zdraví prospěšná?

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Shutterstock.com

Máte rádi rýži? V české kuchyni je často opomíjena, avšak v Jižní Koreji si bez ní nikdo nedovede představit pořádné menu. Proč je tak oblíbená a jak se stala základní potravinou Korejců?

Je pravda, že rýži milují obyvatelé téměř celé Asie a je pro ně asi tak důležitá, jako je pro nás chléb. Ovšem tento článek bude konkrétně zaměřen především na Jižní Koreu. Na další země a jejich stravování se jistě také časem dostane.

Rýže je v Koreji základní potravinou. Vede mezi obilovinami. Miska rýže se dá sníst s různými přílohami, avšak i samostatně. Z vařené rýže se dá udělat i výživná kaše. Ta může být doplněna kořením, sójovou omáčkou či pastou z čili. Korejci k ní mají rádi své zdravé kimchi.

Foto: pxfuel.com

Tradice, kdy každý u stolu dostal misku rýže, a ostatní chody byly společné, započala již během dynastie Joseon. V mnoha oblastech je i dnes miska bílé rýže pro nemajetné lidi drahá, a tak se do ní přimíchávají levnější zrna. V takových případech si drahocennou bílou rýži mohou dovolit pouze ve sváteční dny. Třeba o narozeninách.

Také musíme dodat, že rýže je nutričně lepší než pšenice, která je více oblíbená na Západě. Rýže totiž kromě bohatého množství sacharidů obsahuje také kvalitní protein, který napomáhá trávení. Snižuje navíc hladinu cholesterolu a dodává tělu vitamíny B6, D, E a kyselinu listovou.

Sacharidy v rýži dodají tělu energii a podporují funkci mozku. Rýže má více bílkovin a sacharidů než pšenice, ale 3,5krát méně tuku. Tak se jí nebojte a směle si ji dopřávejte podle vzoru našich asijských přátel.

Zdroj: hancinema.net

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.