TOP 6 Nejznámějších a nejúchvatnějších vrcholků, které můžete najít v Hongkongu

Karolina Marková
Ostatní

Moře, mrakodrapy a nad nimi se tyčící hory porostlé tropickou vegetací – to je typické panorama Hongkongu. Není tedy divu, že okolní vrcholy jsou cílem jak turistů, tak místních. Které z nich jsou nejznámější a stojí za návštěvu?

Lion Rock

Nejznámějším vrcholem Hongkongu je bezesporu Lion Rock. Pojmenován byl podle skalního útvaru připomínajícím lví hlavu. Tyčí se do výšky 495 metrů a je starý asi 140 milion let. Z vrcholku se vám naskytne výhled na čtvrť Kowloon. Přesto, že se jedná o poměrně náročnou trasu na výstup (kde hrozí pády ze strmých skal) je turisticky velmi oblíbená.

Ikonický Lion Rock se stal také místem hongkongských prodemokratickcýh protestů – jak při sérii demonstrací v roce 2014, tak i při těch nedávných. Demonstranti umístili na skálu velký transparent podporují hongkongský boj za demokracii.

„Lví hlava“
Foto: MrT HK/Flickr.com

Amah Rock

Nedaleko Lion Rocku se nachází Amah Rock, další známá skála. Tento patnáctimetrový sklaní útvar, připomínající matku nesoucí dítě, je opředen legendami. Říká se, že skála byla kdysi ženou rybáře, která každý den vystoupala nahoru se svým synem v náručí a vyhlížela svého muže. Bohužel nevěděla, že ten se již v moři utopil. Za odměnu za její houževnatost se ji duch moře rozhodl proměnit v kámen, aby se její duše mohla znovu setkat s manželem.

Legendami opředený skalní útvar
Foto: iafos/flickr.com

Tai Mo Shan

Nejvyšším vrcholem Hongkongu je Tai Mo Shan. Hora se tyčí do výšky 957 metrů a kdysi bývala vulkánem. Přesto, že je Hongkong tropickým městem, kolem vrcholu hory teploty často klesají až pod bod mrazu. V zimě máte dokonce šanci tu vidět i sníh. Nahoru můžete dojít pohodlně po asfaltové silnici, ale na na samotný vrchol hory se nedostanete. Nachází se zde totiž observatoř, meteorologická stanice a celý objekt spadá pod Čínskou armádu. Kolem hory se rovněž nachází stejnojmenný přírodní park.

Nejvyšší hora Hong Kongu tyčící se nad městem
Foto: Cheung Yin/unsplash.com

Lantau Peak

Pokud budete chtít v Hongkongu pozorovat východ slunce, určitě si přivstaňte a vyrazte na Lantau Peak. Nachází se na stejnojmenném ostrově (vedle kterého mimo jiné najdeme hongkongské letiště). Prakticky celý ostrov je pak pokryt lesy a protkán turistickými stezkami. Pokud se vydáte sverozápadně od vrcholu, dojdete k velké soše Buddhy, která se nachází asi dva kilometry odtud.

Nejlepší místo k pozorování východu slunce v Hongkongu
Foto: Ryan Chia/unsplash.com

Sunset peak

Pokud nejste ranní ptáčata a spíše než ve východech slunce si libujete v jeho západech, pak navštivte Sunset Peak. Stejně jako je Lanatu Peak vyhlášeným místem na pozorování východu slunce, tak je Sunset Peak, jak už jeho název napovídá, nejlepším místem na pozorování západu slunce. Nachází se rovnež na ostrově Lantau.

…A nejlepší místo k pozorování západu slunce
Foto: Kai Chui/unsplash.com

Vicotria Peak

Ten nejikoničtější pohled na hongkongské mrakodrapy si vychutnáte z Victoria Peak. Budete se z něj koukat na břehy Kowloonu a ostrova Hong Kong, kde se hora nachází. Abyste se dostali na vrchol Victoria Peak nepotřebujete pohorky. Pohodlně se tam dostanete po asfaltových cestách, případně se tam můžete vyvézt lanovkou, která je jednou z turistických atrakcí. Oblast kolem Victoria Peak platí za jednu z nejluxusnějších částí Hongkongu a narazíte tam na mnoho okázalých sídel. Mimo jiné zde prožil dětství herec Jackie Chan, a to v domě francouzského konzula, kde jeho rodiče pracovali jako personál.

Nejlepší výhled na samé srdce města
Foto: Simon Zhu/unsplash.com
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.