Teru teru bozu: kouzelné japonské panenky zahánějící déšť

Eva Lenská
Kultura
Foto: Shutterstock.com

Chcete krásné počasí a déšť se vám vůbec nehodí do vašich plánů? Přiučte se u Japonců. Ti si umí obstarat den plný slunce pomocí kouzelné panenky.

Teru teru bozu (照る照る坊主) jsou malé tradiční panenky z bílého papíru nebo látky, které japonští zemědělci nechávali na provázku viset z okna. Tento amulet měl zaručit, že bude pěkné počasí a tudíž, že odežene deštivý den. „Teru“ znamená sluneční svit a „Bozu“ poukazuje na holou hlavu buddhistického mnicha. 

Tyto panenky se staly populární zejména za éry Edo. Děti při jejich věšení vesele skandovaly: „Dejte nám, prosím, zítra dobré počasí.“ A jak šel čas, tradice se uchytila a japonské děti žádají o krásné počasí i dnes. Především, když se blíží výlet nebo piknik v přírodě. 

Ovšem panenky fungují i oboustranně. Mohou déšť dokonce i přivolat, a to tak, že je pověsíte vzhůru nohama. To se zase zemědělcům hodilo, když potřebovali déšť, který by jim zalil jejich políčka. 

Existuje také známá dětská písnička, která je s teru teru bozu spojená. Složili ji Kyoson Asahara a Shinpei Nakayama. Ta byla vydána v roce 1921. Tato píseň ukazuje, že zázračné panenky mají i temnější pověst, než by se na první pohled zdálo.

Foto: Mokiko/flickr

Říká se, že jeden mnich kdysi slíbil zemědělcům, že zastaví déšť během dlouhého období dešťů, které ničilo úrodu a zařídí, aby vysvitlo sluníčko. Jenže se mu to nepodařilo a byl popraven. Zda-li je tato historka založena na pravdě se neví, ale historikové tvrdí, že je takových povídaček mnohem více a vznikly spíše v době, kdy už byla teru teru bozu tradice rozšířená, aby tak panenka byla ještě zajímavější.

Pokud byste si chtěli tuhle panenku s plešatou hlavičkou, na kterou má svítit sluníčko, vyrobit, ničeho se nebojte. V Japonsku nejsou žádná zvláštní pravidla, jak přesně by měla vypadat a z čeho by měla být. Můžete použít papír, hedvábí, plátno, ubrousek a nebo si ji i uháčkovat. Hlavičku jí vyplňte třeba vatou a nezapomeňte na barevnou stuhu. Některé dostanou i motýlka, mašli nebo kravatu. Oči, nos a pusa se obvykle vyšijí, ale klidně je stačí nakreslit. Pokud nechcete, aby letos často pršelo, můžete to ihned vyzkoušet.

Zdroj: omiyageblogs.ca, en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.