Šarpej: Věrný rozumbrada a vrásčitý fešák z Číny, který svého času málem vyhynul

Eva Lenská
Ostatní
Foto: wikimedia

Dnes tu máme zase jednoho psího krasavce. To, že má vrásky, mu určitě starost nedělá. Pochází z Číny a svého času málem vyhynul. Pojďme se s ním trochu lépe seznámit.

Šarpej je známý díky svým rozkošným vráskám a modročernému jazyku. Pochází z Číny a původně býval spíše hlídačem či bojovým psem než rodinným mazlíčkem. Za místo jeho vzniku se považuje malé městečko Dah-Let v provincii Rwun Tung, není to však jisté. Anglický název Shar Pei (沙皮, shā pí) je pravděpodobně odvozen z britského pravopisu kantonského ekvivalentu sā pèih, který se překládá jako „písčitá kůže“ a odkazuje na strukturu jeho krátkého a drsného kožíšku.

Barva šarpejovy srsti musí být jednotná, nicméně existuje více než 16 barev. Srst má tento hafan krátkou, drsnou a rovnou. Dlouhou asi 1 – 2,5 cm. O srst a kůži musí majitel dobře pečovat, neboť se mezi záhyby a vráskami může tvořit plíseň či seborea. Šarpej má bohužel docela dost zdravotních problémů, takže se dožívá zhruba 10-12 let. Mívá například problémy s očima, klouby nebo na infekce v uších.

Foto: Pixabay

Jak už jsme naznačili, tento vrásčitý krasavec málem vyhynul. Stalo se to za doby, kdy byl v Čínské lidové republice považován chov psů za přežitek a byla na ně uvalena velká daň. Naštěstí byl zachráněn díky jednomu chovateli z Hongkongu jménem Matgo Lo, který vzbudil zájem Američanů o toto zajímavé plemeno. Do Evropy se dostal až v 80. letech 20. století. 

Jakou má povahu? Je to tiché, nezávislé plemeno, u kterého je nutná včasná socializace. Vůči své rodině je však velmi hluboce oddaný a věrný. Cizí lidi moc nemusí, má rezervovanou povahu, dokonce i přátelští a dobře socializovaní jedinci si zachovávají vžité sklony hlídacího psa. Potřebuje pevné, leč laskavé vedení, nejlépe zkušeného chovatele, jinak se z něj stane neposlucha. Ostatní psy zrovna nemiluje a extrémní sportovec z něj taky nikdy nebude. Nemá rád vlhko a vodu, není vhodný do kotce nebo na zahradu. Je to hafan čistě domácí a bytový.

Foto: pixnio

Šarpej je vysoký okolo 44-51 cm a váží zhruba 18-29 kg. Fenka je přirozeně menší. Je velmi čistotný a vůbec ne hloupý. Zdá se sice líný a pomalý, ovšem většinou pouze vyhodnocuje, zda mu určitá činnost bude stát za to. Je to prostě takový vrásčitý rozumbrada. Pokud toužíte právě po tomto plemeni, a budete se mu věnovat, určitě nebudete litovat. Stane se vám na dlouhá léta dobrým a věrným kamarádem.

Zdroj: wikipedia.org, mygavet.com, dogster.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.