Maneki neko: kočka, která nosí štěstí a neměla by chybět v žádné japonské domácnosti

Eva Lenská
Ostatní
Foto: Günter Fremuth / wikimedia.org

Tuto kočičí sošku najdete téměř v každé japonské domácnosti. A také obchody se suvenýry jsou jich plné. Možná ji máte doma i vy. Ale proč je tak oblíbená? O tom se dozvíte v článku.

Roztomilé kočičky se zdviženou tlapkou často najdete v obchodech a v různých podnicích. Nechybí ani v domácnostech a ve firmách. Nazývají se Maneki neko 招き猫, což by se dalo přeložit jako kočka, která zve. V Japonsku je tato micka populárním talismanem, který má přinést štěstí. Říká se, že ta, která zvedá pravou tlapku, přivábí majiteli peníze a ta, která mává levou, zase zve zákazníky. Občas má zdvihnuté obě tlapky, ale to nebývá moc časté.

Už od dávných časů byla kočka pro japonské domácnosti přínosem. Likvidovala potkany a chránila tak svému majiteli úrodu. A asi v 18. století přišly na scénu Maneki neko. O původu těchto koček existuje spousta zajímavých legend.

Foto: wikimedia.org

Tady je jedna z nich:
Stará žena, která bydlela v Tokiu (tehdy Edo) musela opustit kvůli chudobě svou milovanou kočku. Nechala ji jít do svatyně Imado. V noci se jí kočka zjevila ve snu a řekla: „Když uděláš sošku s mou podobou, budeš mít štěstí.“ Tak babička vyráběla kočky z keramiky a prodávala je. Za čas se staly tak oblíbené, že to ženu naplnilo radostí a zbavila se chudoby. 

Jak správná kočka Maneki neko vypadá? Vždycky se usmívá a kolem krku má uvázanou rolničku na červeném obojku a někdy také bryndáček. Dělá se v různých velikostech. Důležitá je i barva. Bílá přináší štěstí a vše pozitivní, černá zahání zlé duchy a zlatá prospívá podnikání. Odstínů je však víc. Najdou se kočky červené, růžové, zelené i modré. Některé však mohou být i tříbarevné. Tyto kočky jsou velmi oblíbené i v Číně a mnoho lidí má za to, že jsou původně odtud. Číňané jim říkají Jinmao.

Každopádně, ať už těm zázračným kočičím schopnostem věříte nebo ne, tak je to opravdu pěkný suvenýr a doplněk domácnosti. Mně by se líbila bílá. A vám? Pokud ji někdo z vás má, může nám říct, zda mu opravdu přinesla štěstí?

Zdroj: jnto.go.jp

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Tomáš Plachý

    Mě by se líbila ta černá. Člověk se pak sám doma cítí bezpečněji. Jinak se mi tento článek velmi líbil~

    1. Eva Lenská

      Mockrát děkuju. Narazila jsem na tyto kočky v jednom seriálu a tak jsem si říkala, že o nich něco napíšu.