Vietnamská krása – je stejná, jako ta naše? Jak moc je důležitá světlá pleť a pokora?

Kultura
Foto: chaoss/Shutterstock

V tomto článku se pokusíme nastínit vnímání nejen vietnamské, ale celkově asijské krásy. Jaký je rozdíl ve vnímání vietnamské a evropské krásy?

„Dobrá žena muže inspiruje, vtipná ho zaujme, krásná ho okouzlí, ale soucitná ho dostane.“ – Viktor Hugo. Přesně tento citát známého francouzského spisovatele doprovodí následující text, ve kterém se vám pokusíme nastínit vnímání vietnamské krásy. Jaký je rozdíl ve vnímání asijské a evropské krásy? Přestože se pojetí krásy liší, pro Vietnamce i jiné Asiaty je hlavním atributem krásy především pokora.

Jen bílá pleť je opravdu krásná

Když položíte Vietnamce otázku, co pro ni znamená slovo krása, začne odpovídat stejně jako Češka. Krása je obecně těžko definovatelná. Vzápětí ale ihned dodá, že Asiaté mají pohled na vnější krásu trošku odlišný. Důležitým znakem krásy je pro ně světlá, až bílá pleť. Chrání se proto před sluníčkem a používají různé přípravky pro její bělení. Ačkoliv nám může připadat, že nám tento znak není blízký, když se ohlédneme o několik staletí zpět, připomeneme si, že v dobách šlechty byla sněhově bílá pleť znakem urozenosti. V té době se bílým pudrem pudrovali i muži.

Foto: cloud.shepherd/flickr.com

Pokora – jedna z předpokladů vietnamské krásy

Asiatky, u nás převážně Vietnamky, o sebe hodně pečují, protože se snaží vypadat pořád mladě a krásně. Využívají více kosmetických triků, než Evropanky. Stínují si nos nebo si lepí proužky na oční víčka, aby oči vypadaly větší. Nebrání se ani plastickým zákrokům, což je velkým trendem především v Jižní Koreji a postupně se tento trend dostává i do dalších okolních zemí. Mezi nejpopulárnější plastiky patří úprava nosu, očí nebo čelisti.

Ideálem asijské krásy jsou velké kulaté oči, špičatý malý nos, menší pusa, malá špičatější brada a dlouhé rovné a husté vlasy. Nepřípomíná vám tento popis dívku z anime? Stejné vnímání mají i Vietnamští muži. Líbí se jim štíhlé dívky s dlouhými rovnými vlasy, ale více než vzhled oceňují tradičnost a shovívavost. Vietnamcům, ale i Asiatům obecně, je vlastní pokora, proto rodiče a především prarodiče pokoru očekávají od svých dětí a je pro ně tou nejdůležitější vlastností a podstatným znakem lidské krásy.

Z hlediska typologie je všeobecně zažitá představa, že Asiatům přijdou Evropané všichni stejní, stejně tak Evropan má problém rozeznat na první pohled Asiaty. Vietnamci, kteří zde žijí dlouhodobě nebo se zde narodili, tyto rozdíly vnímají a nemají s typologií žádný problém.

Dalo by se tedy říct, že asijská krása je velmi podobná evropské kráse a žena, která muže zaujme, rozesměje, okouzlí svou krásou a pokorou, získá jeho srdce.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.