TOP7 současné japonské literatury: Kteří autoři se hodně čtou?

Host
Kultura
Foto: Lucie Onari Kreslová

Zajímá vás současný stav japonské literatury nebo jednoduše chcete vědět, který autor se nejvíc čte? Jaké tituly ovládly knižní trh a čí jméno byste měli znát? 

Jedním z dobrých ukazatelů toho, kdo je mezi širokou veřejností opravdu známý, může být například šikovně vedený rozhovor. Ačkoliv se vám bohužel může stát, že dotazovaný se na otázku týkající se moderní japonské literatury pouze nepříjemně zamračí a ponoří se do hrobového ticha, většinou se mu ze sebe nakonec podaří těch pár jmen vysoukat. 

1. Haruki Murakami

A právě jedním z těch, které zaznívají nejčastěji, není obvykle nikdo jiný než celosvětově známý Haruki Murakami. Svůj debut do čtenářova povědomí započal převážně dílem Norské dřevo, následovala však celá plejáda dalších úspěšných titulů. Do srdcí mnohých se zapsala triologie plná magického realismu, 1Q84, či román s, pro Murakamiho typickými, prvky západní kultury Kafka na pobřeží. Za zmínku stojí i četné povídky, příkladem za všechny povídkový soubor Po otřesech.

2. Nacuo Kirino

Dalším z autorů, kterým se podařilo zaplnit pulty nejen japonských knihkupectví, je spisovatelka Nacuo Kirino. Její díla vás zavedou do v současnosti velice populárního světa detektivek a krimi románů, do nějž přispěla zhruba třiceti velkými díly. Do Čech si zatím cestu našly jen knihy Out a Zrůda, ale vzhledem k jejich velkému úspěchu se snad brzy dočkáme i českého přeložení děl dalších.

3. Ryū Murakami

Pokud se vydáte pro již zmíněného Haruki Murakamiho do knihovny, doporučuji býti ve střehu. Mohlo by se vám totiž stát, že si místo něj odnesete jeho soujmenovce Ryūa Murakamiho, což je autor píšící o žánr lehce vedle. Zvláště rád se věnuje tématům lidské povahy na pozadí drogami, násilím a sexem prorostlého Japonska, které můžete pocítit například na stránkách titulu V polévce miso či po přečtení díla Piercing, Nekonečná, téměř průzračná modř či Čáry. Za své práce si vysloužil uznávanou Akutagawovu cenu a mnohé z jeho děl se dočkaly i filmového zpracování.

4. Yoshimoto Banana

Přestože se tato autorka píšící již přes třicet let proslavila hlavně díly Kuchyň či Goodbye Tsugumi, zdá se, že její pramen inspirace zatím stále nevyschl. Příznivci si ji cení především pro atmosféru a plynulé zpracování současného světa plného nejrůznějších emocí a vzpomínek, kterým se ve výsledku dostalo též filmové podoby.

5. Kenzaburó Óe

Veřejnosti známý především jako autor Nobelovy ceny, Kenzaburo nadále úspěšně proplouvá všemi moderními vlnami. Jeho díla Chov a Soukromá záležitost si zaslouží býti přečtena každým znalcem japonské literatury a ve světě literatury si vydobyla značně pevné místo. Poznáte ho dle filozoficky laděných sociálních témat a jemného nádechu získaného pod vlivem francouzské plus americké literatury.

6. Mieko Kawakami

Ačkoliv Mieko začínala jako zpěvačka, její tituly kvůli dlouhodobému vyprodání nejsou bohužel velmi často dostupné. O jejím úspěchu svědčí i cena, kterou vyhrál též Haruki Murakami, Tsubouchi Shoyo Prize for Young Emerging Writers, a brzy poté následující Akutagawova cena. Čtenáři si nejvíce oblíbili titul Prsa a vajíčka, zabodovala však i Ms Ice Sandwich. 

7. Hitomi Kanehara

Jakožto další autorka současné literatury i Kanehara ve svých dílech poukazuje na lehce problémové a na první pohled skryté prostředí Japonska dnešních dnů. Sondu do lidských fantazií a vztahů vypustila v díle Hadi a náušnice, za přečtení stojí i poměrně překvapivý titul Autofikce. Díky velkému úspěchu jsou díla dostupná i v češtině.

Odvíjejíc se od rozsáhlého japonského trhu i paleta výběru dnes září mnohými barvami. Ačkoliv jsem se dnes pokusila představit ty nejzářivější z nich, nalezne se celá řada, která by stála minimálně za zmínku a pak ještě mnoho dalších, které na své objevení zatím čekají…

Autor: Lucie Onari Kreslová

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.