Chcete prospět svému zdraví? Prozradíme vám, jak posílit játra pomocí tradiční čínské medicíny

Eva Lenská
Ostatní
Foto: Marco Verch/flickr.com

Voda s citronem

Podle tradiční čínské medicíny mají kyselá jídla tendenci vyživovat játra. Proto se nebojte citronů a dopřejte si zejména ráno sklenici vody s citronovou šťávou. Osvěžující sklenice citronové vody má močopudný účinek, který vám pomůže vyplavit toxiny z těla.

Zázvor

Dalším pomocníkem, který prospěje vašim játrům je zázvor. Vyživuje krev, zlepšuje krevní oběh a má antibiotické a antibakteriální účinky, které pomáhají vašemu tělu čistit toxiny a bojovat proti patogenům. Můžete klidně přidat několik kousků čerstvě nakrájeného zázvoru do čaje, kaše nebo polévky.

Foto: pickpik.com

Čaj z klanoprašky čínské

Klanopraška čínská neboli wu wei zi, případně  schizandra, ochraňuje játra a podporuje jejich uzdravení. Také posiluje imunitní systém. Ze sušených bobulí této rostliny si uvařte čaj a popíjejte ho.

Kurkuma

Toto štiplavé koření zbavuje játra toxinů, čistí tělo a zlepšuje průtok krve. Přidejte trochu kurkumy do polévky nebo misky rýže. Můžete si z ní také udělat čaj. Kurkuma se také dává do mnoha indických jídel, která si můžete uvařit.

Kořen pampelišky

Pampeliška je čistící, detoxikační bylina, která chladí krev a vyživuje játra. Jaro je ideální čas na pití pampeliškového čaje. Během této sezóny jsou nejen pampelišky v květu, ale jaro je spojováno se dřevem, prvkem jater.

Foto: Marco Verch/flickr.com

Artyčoky

Konzumace artyčoků může pomoci pročistit a detoxikovat játra. Tato rostlina také obsahuje sloučeninu zvanou cynarin, která podporuje produkci žluči a močení. Podporuje také produkci trávících enzymů a celkově zlepšuje trávení a látkovou výměnu.

Černé fazole

Černé fazole mohou pomoci vyloučit přebytečnou vlhkost a horkost z těla. Říká se také, že zkrášlují a čínské ženy je proto po staletí konzumují! Do polévky z černých fazolí můžete přidat trochu góji, což vyživí jin jater. 

Zdroj: theculturetrip.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.