Recept: Vyzkoušejte lahodnou subutu neboli japonskou verzi čínského sladkokyselého vepřového

Barbra Dovhunova
Gastronomie
Foto: wikimedia.org

Subuta je japonská verze sladkokyselého vepřového, které je pro mnoho lidí jedním z nejoblíbenějších čínských jídel. Subuta – japonské sladkokyselé vepřové, je méně tučné a pikantnější.

Subuta je velmi populární jídlo, které najdete na jídelním lístku v každé čínské restauraci v Japonsku. Také je to jídlo, které si snadno uděláte doma k večeři, stejně jako jiná čínská jídla (např. gyozu a mabo tofu). Lidé ani nepovažují subutu za etnické jídlo. Nejtěžší na výrobě subuty je smažení masa, ale protože používáme jen bramborový škrob, není to tak zlé. Smažíme také zeleninu, místo abychom ji míchali. To zkrátí dobu vaření. Kousky zeleniny mohou být hotové opravdu rychle, během několika sekund, takže na ně dávejte pozor.

Jestli dáte do subuty ananas, záleží jen na vás. Některým lidem to nechutná. Enzymy v ananasu mají pomoci zjemnit maso, ale v tomto receptu se na konci vaření přidávají jen malé kousky ananasu, takže efekt je minimální.

Je pravda, že sladkokyselé vepřové seženete v čínských restauracích téměř kdekoliv, ale japonská verze je vynikající díky křupavému vepřovému masu v nepříliš sladké pikantní omáčce. Udělejte si subutu doma a vychutnejte si svěží chuť staré klasiky. Tento zdánlivě komplikovaný pokrm se doma vaří jednodušeji, než si myslíte.

Ingredience:
300 g kvalitního vepřového masa
1/2 čajové lžičky soli
1 polevková lžíce saké
1/4 až 1/2 hnědé cibule
1 mrkev
zelený pepř
2 kroužky konzervovaného ananasu
Rostlinný olej
Bramborový škrob

Sladkokyselá omáčka:
2 polévkové lžíce sojové omáčky
2 polévkové lžíce kečupu
3 polévkové lžíce cukru
4 polévkové lžíce rýžového octa
1 čajová lžička sezamového oleje
1 polévková lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
1/2 hrnku vody
 

Postup:
1. Vepřové maso nakrájejte na velké kostky, asi 4 cm. V misce si potom promíchejte kousky vepřového masa se solí a saké dohromady. Nechte 10 minut usedět.
2. Zeleninu, tedy cibuli a mrkev, nakrájejte na velikost zvanou na skousnutí, tedy 2-3 cm.
3. Zahřejte olej na střední teplotu. Na něm smažte zeleninu po dobu 15 až 30 sekund, dokud se nepropeče. Následně přidejte vepřové maso, lehce obalené bramborovým škrobem, které budete pár minut smažit do zlatohněda.
4. Mezitím si smíchejte všechny přísady na omáčku v misce a tu pak vařte ve wok pánvi. Když omáčka bublá a houstne, přidejte smažené maso a zeleninu. Míchejte několik minut.
5. Nakonec přidejte ananas.

Zdroj: japanesecooking101.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.