Věděli jste, že makgeolli může pomoci vašemu zažívání?

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: wikimedia.org

Ačkoli se přílišné holdování alkoholu nedoporučuje, ne vždy je nutné tyto nápoje zcela zavrhnout. Vědci totiž zjistili, že tradiční korejský nápoj makgeolli může prospět vašim střevům a zažívání.

Státní výzkumné středisko potravin před časem uvedlo, že tradiční jihokorejský alkoholický nápoj makgeolli prospívá střevní mikroflóře a zažívání člověka.

Podle zpráv Korejského institutu pro výzkum potravin (KFRI) obsahuje tento nápoj různé zdraví prospěšné mikroorganismy, jako jsou například kvasinky a mléčné bakterie. Samozřejmě, že závisí na značce, ale množství těchto zdravých bakterií v makgeolli je srovnatelné s fermentovanými mléčnými výrobky dostupnými na korejském trhu. 

Potřebujete probiotika? Výzkumné středisko uvedlo, že se nemusíte spokojit s jogurty nebo kefíry, ale můžete si s čistým svědomím nalít i pár skleniček zmíněného korejského tradičního nápoje. 

Foto: Republic of Korea/flickr.com

Makgeolli přispívá k růstu prospěšných bakterií ve střevech, k nimž patří například kmen Bacteroidetes, a zároveň snižuje množství škodlivých bakterií, po kterých nikdo z nás netouží. 

Výzkumné středisko tedy dospělo k závěru, že nadměrná spotřeba alkoholických nápojů není zdraví prospěšná, ale pokud si jednou za čas dáte makgeolli, je to pro vaše střeva a zažívání lepší volba, než když volíte jiné fermentované produkty.

Ač je to k nevíře, spotřeba makgeolli v Jižní Koreji během posledních několika let klesá. Spotřebitelé totiž dávají přednost soju.

Jak jste na tom vy? Nedáte si po přečtení tohoto článku skleničku makgeolli? Věřte, že vám to prospěje.

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.