Seznamte se se spisovatelkou Shin Kyung Sook. Napsala knihu Modlitba za matku a obdivuje Franze Kafku

Eva Lenská
Kultura
Foto: facebook.com/KyungsookShinAuthor

Možná jste četli její knihu Modlitba za matku, která v češtině vyšla v roce 2013. Povězme si něco o spisovatelce, která dostala řadu cen za literaturu a její knihy jsou překládány do mnoha jazyků. Nebude chybět ani krátký rozhovor.

Shin Kyung Sook se narodila 12. ledna 1963 v jedné vesnici nedaleko Jeongeupu, v provincii Severní Jeolla. Byla čtvrtým dítětem ze šesti. Nejstarší dcerou. V šestnácti se přestěhovala do Soulu, kde žil její starší bratr. Přes den pracovala v továrně na elektroniku a večer navštěvovala večerní školu.

V roce 1985 debutovala s románem Winter’s Fable poté, co promovala na Soulském institutu umění, obor tvůrčí psaní. Spolu s Kim In Suk a Gong Ji Young patří ke spisovatelkám z tzv. „Generace 386“. Za román Winter Fables obdržela cenu Munye Joongang New Author Prize. Během let získala další ceny a její knihy byly přeloženy do mnoha jazyků. Nejznámějším dílem se stal právě román Please Look After Mom (Modlitba za matku), který byl přeložen do 19 jazyků, včetně češtiny. Jako první žena za něj v roce 2011 dostala cenu Man Asian Literary Prize.

Do češtiny byla také přeložena její kniha Někde zvoní telefon (I’ll Be Right There). Dále napsala romány Yi Jin, The Train Departs at Seven, A Lone Room, Violet, Deep Sorrow a The Girl Who Wrote Loneliness. Také napsala několik povídek. Ty byly publikovány ve Francii, Japonsku, Mongolsku a USA.

Rozhovor

Jaká byla vaše oblíbená dětská kniha?
Andersenovy pohádky.

Pokud byste se mohla na celý týden proměnit v nějaké zvíře, jaké by to bylo?
Nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že bych se mohla proměnit ve zvíře, ale kdyby to šlo, chtěla bych být orel. Bylo by skvělé, kdybych mohla roztáhnout křídla dokořán a letět do nekonečného nebe.

Kdyby vás vyhostili na pustý ostrov a mohla byste si vzít pouze dvě věci, jaké by to byly?
Kniha a notebook.

Jak byste se popsala třemi slovy?
Spisovatelka, rozvaha a samota.

Kterého spisovatele nejvíce obdivujete?
Jsou to Franz Kafka a Albert Camus.

Jaké je vaše oblíbené banánové jídlo?
Mám ráda smažené banány se zmrzlinou.

Zdroj: en.wikipedia.org, bananawriters.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.