Thajští lékaři varují před falešnými rovnátky. Jaké hrozí nebezpečí?

Eva Lenská
Ostatní
Foto: authoritydental.org

Rovnátka jsou dnes docela běžná a někteří z nás je také nosili. Jak je to s nošením a pořízením rovnátek v Thajsku? Jaké hrozí nebezpečí? Právě na to je zaměřen náš článek.

V západních zemích jsou již rovnátka zcela běžná a má je každý druhý. Ovšem v Thajsku je mít rovnátka jako symbol bohatství. Staly se dokonce módním trendem. Má to ale jeden háček a docela závažný. Začala se vyskytovat i falešná rovnátka, prodávající se nelegálně. Thajští lékaři proto varují před rizikem vážné infekce a smrti. Proč?

Ministerstvo zdravotnických služeb zveřejnilo informace varující obyvatele Thajska před nebezpečím falešných rovnátek. Lékaři uvádí, že tyto levné napodobeniny bývají vyráběny z toxických kovů, jako kadmium, rtuť, arsen a olovo. Varují lidi, že toxické chemikálie mohou být absorbovány do těla, což způsobuje krvácení z úst, vředy a další infekce, dokonce i smrt.

Jak se takový rovnátkový podvrh pozná? Zpravidla podle ceny. Falešná rovnátka stojí okolo 1400 bahtů a seženete je v nelegálních obchodech a falešných ortodontických klinikách, zatímco skutečná rovnátka od profesionálních ortodontistů vyjdou zhruba na 50 000 bahtů, což je opravdu veliký rozdíl. Nicméně zdraví má člověk jen jedno a měl by si chránit.

Zdroj: thethaiger.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.