Jak se slaví Vánoce a Nový rok v Kazachstánu? Obvykle padá sníh a přichází děda Mráz

Eva Lenská
Kultura
Foto: wikimedia.org

Kazachstán je země, o které se v současné době mluví hlavně ve spojitosti s geniálním zpěvákem Dimashem Kudaibergenem. Už vás ale někdy napadlo, jak tam místní obyvatelé slaví Vánoce? Podívejme se na to.

Vánoce v Kazachstánu jsou téměř vždy na sněhu, protože v zimě tam sněží asi čtyři měsíce v roce. Asi 70% obyvatel Kazachstánu patří mezi muslimy, takže Vánoce nejsou velkým svátkem. Většina křesťanů v Kazachstánu patří k pravoslavným, a proto slaví Vánoce 7. ledna, nikoli 25. prosince.

Pro pravoslavné křesťany trvá advent 40 dní a někteří lidé během této doby nejedí žádné maso. Advent končí, když 6. ledna můžete spatřit první hvězdu na noční obloze, což symbolizuje narození Ježíše. Pak se může začít podávat hlavní vánoční jídlo. Po jídle jde mnoho pravoslavných křesťanů na půlnoční bohoslužbu.

Křesťané, kteří nepatří k pravoslavným, slaví Vánoce již 25. prosince. V kostele zpívají tradiční vánoční písně, přeložené do kazašštiny a ruštiny. V Kazachstánu je však hlavním zimním svátkem Nový rok, takže tam mají novoroční stromek a navštěvuje je děda Mráz neboli Ayaz Ata (Аяз Ата). Často cestuje se svou vnučkou Sněhurkou neboli Kar Kız a spolu s ní dává dětem na Nový rok dárky. 1. a 2. ledna jsou v Kazachstánu svátky a 7. leden byl v roce 2007 prohlášen za státní svátek.

Foto: pixabay.com

Když byl Kazachstán součástí SSSR, byla všechna náboženství zakázána a vláda učinila oslavy Nového roku důležitějšími, proto je tam Nový rok dnes ještě důležitější než Vánoce, a to i po 25 letech od rozpadu SSSR.

Kazašské oslavy nového roku začínají už začátkem prosince. Ve výlohách jsou ozdoby a zářivá světla a všichni jsou nadšení. Děti recitují básničky a zpívají koledy. Jen málo lidí v Kazachstánu však ví něco víc o vánočním příběhu a narození Ježíše Krista.

Veselé Vánoce se kazašsky řeknou „Rojdestvo quttı bolsın“ (Рождество құтты болсын) a šťastný nový rok se řekne „Jaña jul kutty bolsyn“ (Жана Жыл кутты болсын).

Zdroj: whychristmas.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.