Recyklovaný materiál z plastových lahví je v Jižní Koreji využíván v lékařství

Michaela Pašková
Ostatní
Foto: pexels.com

Plastové láhve jsou něčím, co se jen tak bohužel neztratí. Výzkumný tým v Jižní Koreji nalezl novou metodu jejich recyklace.

Vyvinutá technologie využívá materiál získaný z recyklovaných plastových láhví jako součást farmaceutických výrobků. Zdá se vám to jako nesmysl? Je to ovšem pravdou. Společný výzkumný tým Korejského výzkumného ústavu chemických technologií, Korejské univerzity a Univerzity Ewha Women oznámil, že vyvinul novou technologii, která chemickou cestou rozebírá tzv. petky na základní materiály určené pro medicínské účely a ostatní plastové produkty.

Konvenční způsoby recyklace jsou vystavovány riziku snížení kvality materiálu. Výzkumný tým nalezl alternativní metodu recyklace tím, že způsobil chemickou reakci mezi plastovými láhvemi a vodou uvnitř mikrovlnného reakčního systému při 230 stupních Celsia, díky čemuž došlo k rozložení na základní materiály včetně kyseliny tereftalové a ethylenglykolu. Vědci tak dokázali přeměnit tyto základní látky na užitečné materiály pomocí mikroorganismů.

Kyselina tereftalová se změnila na kyselinu galovou, katechol, pyrogallol, kyselinu mukonovou a vanilovou. Ethylenglykol se změnil na kyselinu glykolovou. Všechny tyto vyjmenované látky se používají v lékařství nebo plastových výrobcích.

Kyselina galová se například používá jako meziprodukt pro antioxidanty, zatímco kyselina vanilová je využívána jako ochucovadlo kosmetických výrobků.

Zdroj: koreabizwire.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.