V Asii je pití čaje posvátným rituálem. Učí zpomalit, dýchat a vnímat ticho

Foto: Envato / NatashaBreen

Ve východní Asii to není jen o uvaření čaje a jeho rychlém vypití. V Japonsku, Číně a Jižní Koreji, se jedná o klidný obřad, který spojuje přírodu, tělo a duši. Poznejte s námi filozofii pití čaje a druhy čaje, které přinášejí do zrychleného života klid a léčí srdce.

Japonský obřad sadó: Čaj je vnímán jako meditace

Čajový obřad v Japonsku se jmenuje sadó, doslova v překladu „těsta čaje“. Nejde jen o přípravu čaje, ale také o rituál vnitřního utlumení a ponoření se do přítomnosti. Základními principy tohoto obřadu jsou harmonie (wa), úcta (kei), čistota (sei) a klid (jaku). Každý pohyb rukou je posvátný. Ten, kdo pije čaj, vnímá v tichosti každý pohyb, vůni a zvuk s vědomím, že žádný z těchto okamžiků se již nezopakuje. Japonský čajový obřad se odehrává v čajové místnosti zvané chashitsu, s rohožemi tatami, kaligrafií na zdi a příjemnou ikebanou, která dodává místu zeleň. Každý úkon během čajového obřadu vytváří atmosféru, která vytváří z čaje poezii okamžiku. Jedno japonské přísloví říká: „Jeden šálek čaje – jeden život.“

Během čajového obřadu se pije výhradně zelený, jemně mletý čaj ve formě prášku, matcha. Jedná se o výjimečný čaj určený zejména k obřadu. Pěstuje se ve stínu, aby si zachovala nasládlou chuť a aby měla více chlorofylu. Během obřadu se matcha prášek šlehá s bambusovou metličkou (chasen) do pěnové a hladké konzistence. Čaj má následně zářivě zelenou barvu. Její chuť je hořce sladká. Někteří ji přirovnávají k trávě na louce.

Korejský obřad darye: Čaj znamená prostor pro ticho

Tradiční čajový obřad v Jižní Koreji je znám jako darye, v překladu „čajová etiketa“. Není tak formální jako ten japonský, ale nachází se v něm stejná hloubka a klid. V dějinách byl tento čajový obřad součástí buddhistických mnichů a korejské šlechty. V současnosti zaznamenává velký nárůst zájmu mezi mladými lidmi, kteří touží po duchovní rovnováze a zpomalení. Čaj je podáván v malých keramických šálcích, s respektem, v tichosti a pomalu.

Během darye Korejci pijí jemnější zelený čaj, než jaký používají Japonci. Nejčastěji se jedná o zelený čaj oolong (polokvašený), různé bylinné čaje (např. z korejského ženšenu nebo listů divokých bylin) a omija-cha, což je čaj z bobulí s pěti chutěmi: kyselou, sladkou, slanou, hořkou a kořeněnou. Příprava čaje je velmi důležitá – jedná se o pomalé nalévání vody s respektem a láskou. Občas se k čaji podává také sušené ovoce a tradiční rýžový koláček tteok.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vám může prospět pití matcha čaje? Máme tu čtyři výhod

Čínský obřad gongfu cha: Umění v soustředění se na čaj

Kolébkou čaje je Čína, která z obyčejného nápoje vytvořila životní umění. Tou nejznámější formou čínského čajového obřadu je gongfu cha, v překladu „čaj, vyžadující úsilí a preciznost“. Čaj se připravuje do malých šálků s více nálevy. Každý má svoji chuť, náladu a energii. Například první doušek probudí v člověku smysly, druhý uklidní mysl a třetí otevře srdce. Čajový obřad se zde vnímá jako výraz úcty, lásky a díků. Například svatebčané nabízí čaj svým rodičům jako symbol respektu.

Během čajového obřadu se podávají fermentované, tmavé čaje Pu-erh, ale v některých regionech se můžeme setkat s možností zalévání bílého, zeleného nebo „černého“ čaje, který my zde na Západě označujeme jako čaj červený (např. Dian Hong). Nejde tak o černý čaj známý z britského obřadu čaje o páté. Možností jsou, podobně jako v Jižní Koreji, polokvašené čaje. Základem však je vícenásobné zalévání stejných lístků, což je také symbolikou života, který se vyvíjí. Během obřadu se nepoužívají čaje s aroma, jako například ovoce či kořeněné. Jedná se jen o listové čaje.

Klidné čajové obřady si nacházejí místo i na Západě

Ve všech zmíněných kulturách přináší čaj léčivý účinek na duši a tělo. Jedná se o pauzu v čase. Takové pití čaje očišťuje mysl a tělo, spojuje lidi v tichu beze slov, zpomaluje a poukazuje na život v přítomnosti a vrací lidi zpět k jednoduchosti. Z tohoto důvodu si východní čajové obřady získávají stále větší popularitu na Západě, kdy si mnohá společenství lidí vytvářejí své vlastní malé čajové obřady, během kterých si s vypnutým mobilem sednou a jen jsou.

Zdroj: discoverasianworld, teacoffeelovers, korean-culture-travel, scmp, aboutjapan

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.