Recenze: Kniha Láska k nedokonalým věcem od Haemina Sunima vás naučí sebelásce

Eva Lenská
Kultura
Foto: Eva Lenská

Máte se málo rádi, nevíte, jak šťastně žít v nedokonalém světě a přijmout své klady i chyby? Kniha Láska k nedokonalým věcem, kterou napsal Haemin Sunim, vám v tom může pomoct.

Život není jen procházka růžovou zahradou, to už všichni dávno víme. Zažíváme mnoho nedokonalých věcí, chybujeme ve vztazích, máme příliš vysoká očekávání a čas od času se cítíme prázdní a nešťastní. Cítíme obavy, strach a nejistotu. Někdy i vinu a lítost. Jak z toho ven? Jak se mít rád a jak pohlížet na svět i na sebe s větší dávkou soucitu, jak říká autor v úvodu?

Kniha je rozdělena na osm kapitol: Péče o sebe, Rodina, Empatie, Vztahy, Odvaha, Léčení, Osvícení a Přijetí. Slova Haemina Sunima jsou hojivá, milující a přináší útěchu. Já sama cítila při čtení této knihy zvláštní hřejivý pocit štěstí, a to v době, kdy mě čekalo vyšetření, jehož jsem se bála, a celkově jsem prožívala období neklidu a stresu. Ta kniha na mě zapůsobila jako hojivý balzám. Pohladila mou duši a dodala mi odvahu. Odnesla jsem si z ní mnoho úžasných myšlenek a musím říci, že se k ní budu často vracet.

Co se vzhledu týče, kniha je malá, což je příjemné, dobře se vleze do kabelky i do knihovny. Má velmi působivé ilustrace od čínské malířky Lisk Feng. Pokud ji darujete někomu jako dárek, určitě nešlápnete vedle. Zejména jde-li o člověka, který se zajímá o duchovní rozvoj a sebepoznání.

Nyní je čas na několik důležitých myšlenek, které jsem si z knihy odnesla:

„Když se staráte v první řadě o sebe, také svět uzná, že si zasloužíte, aby o vás bylo postaráno.“

„Láska nepotřebuje jiný důvod než lásku samotnou.“

„Když někoho milujeme, největším darem, který můžeme dát, je být pro něj plně přítomní.“

„Lidé jsou jako kamínka. Svou přítomností se můžeme navzájem zahřát. Kéž jste dnes pro někoho takovými kamínky.“

„Můžete na někoho udělat dojem nejprve slovy, ale bez činů, které je podpoří, nemůže dobrý pocit vydržet dlouho.“

„Když vás navštíví smutek, nesnažte se jej odehnat. Vstupte raději do jeho středu a svůj smutek přijměte. Po mnoha proplakaných hodinách začnete vidět světlo na konci tunelu.“

Co říci na závěr? Mnoho toho nezbývá. Tato kniha bude mít v mém životě vždy důležité místo a bude takovou studnicí rad a povzbuzení. Určitě vám doporučuji, abyste si ji přečetli. Obohatí vás. Doslova vás zahřeje.

V českém překladu knihu vydalo nakladatelství Jota v roce 2019. O autorovi knihy se můžete více dozvědět v tomto článku.

Zdroj citací:  Haemin Sunim: Láska k nedokonalým věcem, Jota 2019, překlad Alena Švomová

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.