Top 10 Japonských metalových/rockových kapel a interpretů, které možná neznáte! (Part 1)

Filip Nerád
Hudba
Foto: BAND-MAID Official

Japonský trh s hudbou je druhým největším na světě po USA. Existuje nespočet interpretů, kapel, vocaloidů, a podobných hudebních zážitků, které nelze za celý život poznat. Proto se vám pokusíme přiblížit 10 japonských metalových/rockových kapel a sólistů, které dost možná neznáte!

coldrain

Coldrain je pětičlenná rocková kapela z japonského města Nagoya, zformovaná v roce 2007. Kapela kombinuje melodické linky zpěvu s technikou řvaní (tzv. scream). Jejich hudební styl se pohybuje mezi post-hardcore, metalcore a alternativním rockem. Hlavními členy kapely jsou Masato David Hayakawa (zpěv), Ryo Yokochi (kytara), Kazuya Sugiyama (kytara), Ryo Shimizu (basa) a Katsuma Minatani (bicí).

V roce 2013 podepsali smlouvu s mezinárodní nahrávací společnostní Sony Music, což jim umožnilo dostat se mimo Japonsko a najít si fanoušky i v Evropě a Americe. Coldrain se stali známými svými energickými koncerty a silnou koncertní přítomností na mezinárodních festivalech, jako jsou Download Festival, Rock am Ring a Vans Warped Tour.

Jako spousta jiných kapel, coldrain také přispěli svými skladbami k populárním anime sériím jako Ninja Kamui a Fire Force.

Ling Tosite Sigure

Jedná se o tříčlennou rockovou kapelu z města Saitama, založenou v roce 2002. Kapela je známá svou unikátní kombinací rychlých kytarových riffů, složitých rytmů a dynamického vokálu, který střídá melodické zpěvy s intenzivním řevem. Charakteristický zvuk kapely, často disonantní, je dále umocněn výrazným použitím falzetového zpěvu a vysokých vokálních tónů, které přidávají na dramatičnosti jejich hudebnímu projevu. Členové jsou Nakamura Miyoko, Pierre Nakano a Toru Kitajima.

V roce 2008 vydali své průlomové album Inspiration is DEAD, které jim získalo širokou pozornost nejen v Japonsku, ale i na mezinárodní scéně. K podpoře kapely přispěl kytarista a zpěvák Toru Kitajima. Ten překonal svou kapelu i jako sólový zpěvák, jenž stojí za několika známými endingy a openingy z anime, jako například Unreavel z Tokyo Ghoul.

Survive Said The Prophet

Survive Said The Prophet je rocková kapela založená v roce 2011. Pochází z Tokia a je známá svým dynamickým a emotivním stylem, který kombinuje prvky rocku, post-hardcoru a alternativního rocku. Členové jsou Yosh (zpěv), Tatsuya (kytara), Yudai (kytara), Show (basa) a Tsubasa (bicí).

Survive Said The Prophet si rychle získali fanoušky díky svým energickým živým vystoupením a výrazným vokálům. Jejich hudba se vyznačuje silnými melodiemi, tvrdými kytarovými riffy a texty, které často reflektují osobní i společenské problémy.

Kapela získala mezinárodní pozornost díky svým spolupracím s anime. Nejznámější je jejich skladba Found & Lost, která byla použita jako opening k populárnímu anime Banana Fish. Další významná skladba Mukanjyo byla použita jako opening pro anime Vinland Saga.

The Oral Cigaretts

The Oral Cigaretts je kapela z prefektury Nara založena v roce 2010. Téměř všichni členové jsou původní, s výjimkou bubeníka Msayi Nakanishiho, který se přidal v roce 2013. Dalšími členy jsou Takuya Yamanaka (vokály a rytmická kytara), Akira Akirakani (basa) a Shienobu Suzuki (sólová kytara).The Oral Cigaretts jsou známí svými překroucenými texty a naprosto precizními a unikátními kytarovými riffy. Kapela má svůj specifický zvuk, díky kterému ji lze jasně rozeznat od ostatních kapel.

Kapela momentálně disponuje 8 alby spolu s nejnovějším albem zvaným Marbles. Na předchozích albech, a vlastně i singlech, jsme se však mohli setkat se známými songy, např. Kyoran Hey kids!! z anime Norigami, nebo s písněmi Dream in Drive a Red Criminal z anime a stejnojmenné videohry Scarlet Nexus. Dále u 2. řady této série pokračovali s písní MACHINEGUN.

Smutnou realitou je fakt, že kapela nikdy „netúrovala“ mimo Asii, a i tak je počet zemí, které navštívila, limitovaný jen na pár. Jsou to již tatínkové s rodinami, kteří neopouštějí rodné Japonsko. Můžeme tak pouze doufat a prosit o světové turné.

BAND-MAID

Tato plně dámská pětičlenná rocková kapela má jasnou a jednoduchou stylizaci. Dámy jsou totiž oblečené v kostýmech služebných, tak jak to známe z populárních maid kafé. A také to tak začalo. Zpěvačka a kytaristka Miku Kobato v takové kavárně pracovala a tam také vznikl její nápad, že založí kapelu. Pak se přidaly kytaristka Kanami Tōno, bubenice Akane Hirose, basistka Misu a další zpěvačka Saiki Atsumi, která se následně stala hlavní vokalistkou.

Basistka Misu je velice uznávanou a výjimečně talentovanou umělkyní. Známý YouTuber a basista s více než 13 miliony odběratelů Davie504 ji označil za jednu z nejtalentovanějších basistek na světě. Její basové riffy a sóla na živých koncertech jsou více než jen zajímavou vsuvkou, hlavně ale i neuvěřitelným zážitkem.

Jejich diskografie čítá 10 alb. Nejznámější písničkou je Choose me s téměř 12 miliony streamů na Spotify a 14 miliony zhlédnutí na YouTube. Jejich celkový styl lze popsat jako energický hard-rock.

Zdroj: Spotify zmíněných kapel, oficiální stránky kapel, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.